Pouhý měsíc od sečtení volebních hlasů ukázal, čeho jsou někteří zástupci lidu ve vysoké i malé politice schopni dosáhnout. Bezohledně a všemi prostředky. Právě „díky“ nim jsem prožíval „dny zrady“ jak v Senátu, tak třeba i v České Lípě. Myslím si, že podstatu problému vyjádřil jeden velmi trefný transparent, který jsem četl v Praze: Aranžují hlasovací komedie – Karel Čapek. Ano, přestože všechny letošní volby byly příležitostí, jak obnovit důvěryhodnost politiky v očích veřejnosti, leckde se výsledky přeměnily ve frašku či krutý žert.

Nejprve pravice, vedená ODS, zneužila toho, že Senát ovládala, ke svolání schůze ve stavu legislativní nouze a protlačení „potřebných“ novel zákonů prostřednictvím senátorů, jejichž mandát je zpochybňován a kteří pochopitelně asociální návrhy podpořili. Věru hrdinství, šetřit na těch nejslabších…
Další ukázku zvládnutí technologie moci a zvrácení -volbami jasně deklarované - vůle voličů předvedla pravice pod taktovkou ODS například v České Lípě. A nejspíš na další čtyři roky si zachovala svá korýtka. I za cenu spojení třeba s ďáblem. Což se stalo. Co na to asi říká Přemysl Sobotka z ODS, velký strážce stranické čistoty na Liberecku?

Pravda, lídři občanských demokratů mne již tolik nepřekvapí. Fascinován jsem byl spíš jak českolipská „topka“ znechutila místním lidem politiku. (Více než si myslíte!) Neuvěřitelný byl totiž obrat ve skutcích, slovech i jednání nezvoleného lídra českolipské topky, usazeného dnes již v křesle 1. místostarosty. Před půlrokem prezentované průzračné cíle, motivy jsou dnes hodně kalné. Hlasitě a všude slibovaná TRANSPARENTNOST vzala šmahem za své.

Kníže by si nejspíš uplivl. Je však – stejně jako další volby – daleko a správa, byť za poslední léta notně prořídlého městského majetku, je na dosah ruky. Řízení veřejných, občanských věcí v České Lípě tak nejspíš očekávaných změn nedozná. Zvítězily nebetyčné ambice, ješitnost s nesnášenlivostí. Přetvářka a sobecký prospěch jednotlivců. A obávám se, že – v této zemi stále častěji skloňovaný – klientelismus.

Věřím, že odpor proti těmto nešvarům neustane a snad se najdou strany, lidé, občané, kteří to myslí ryze poctivě. Každopádně s podporou sociálních demokratů na Českolipsku mohou počítat. Nerad bych, kdyby současné ukázky manipulací s mandáty, salta, podpásovky a pohrdání volebními výsledky, odradilo občany od zájmu na správě veřejných záležitostí a od účasti při dalších volbách.