Když jsem v pondělí 4. října přišel ráno do kanceláře a otevřel Českolipský deník, upoutala mne informace, jak se různé politické strany a sdružení začínají šikovat a připravovat na krajské volby, které nás čekají již příští rok.

Musím se přiznat, že se na toto volební klání těším. Na ta moudra, která z kandidátů budou padat, na ty sliby, jak je relativně vše jasné, jednoduché (no, praxe je následně jiná, neboť v současné džungli zákonů, vyhlášek, nařízení a dalších předpisů je složité prosadit mnohdy i opravdu jednoduchou věc) a snadné.

Nové tváře ve volbách jistě použijí vděčné téma. Tím tématem, které nezklame, bude určitě korupce. Jak jsme si všichni zvykli, je „normální" a zaručí úspěch kohokoli na jakýchkoli vedoucích funkcích osočovat protivníky z korupce. Vzpomínám, jak před posledními parlamentními volbami čelní představitel nového uskupení ANO vykřikoval v médiích, jak se v našem státě rozkrade ročně 100 miliard korun. Roky se s roky sešly a nějak se nic nepodařilo prokázat. Kdyby se opravdu 100 miliard ročně rozkradlo, tak dnes má naše republika přebytkový rozpočet.

A naopak, ti, kteří se o funkce budou ucházet opakovaně, použijí jako důkaz o jejich bezchybném hospodaření slovo „šetření". Dozvíme se, kolik nám, daňovým poplatníkům, ušetřili desítek, možná i stovek milionů korun. Pikantním tvrzením pak je, že třeba silničáři „ušetřili" tolik a tolik milionů korun na zimní údržbě. Myslím ale, že když nesněžilo a nebyly mrazy, že se o žádné úspory nejedná. Že k nám jen matička příroda byla shovívavá a nezasypala nás kvanty sněhu. Kdyby totiž náhodou ano, tak by zde zase byla slova o navýšení finančních prostředků vzhledem k nadprůměrné zimě.

Ono vůbec to šetření je kouzelné téma Mnoho starostů (např. Ing. J. Mečíř ze Stružnice) se běžně a každodenně stará o majetky firmy kraje Liberec a dalších. Ty se pak následně chlubí, jak „ ušetřily".

Osobně jako starosta Kravař dám k dobru jednu opravdu povedenou historku. Před pár lety kraj Liberec opravil komunikaci Kravaře Taneček. Místní a samospráva tuto opravu velmi kvitovali. Následně se objevil jeden místní občan a zajistil cca 180 kusů vzrostlých stromů. Svépomocí jsme je s dobrovolnými hasiči vysázeli. Obec zajistila ochranu proti okusu a každoročně je přihnojujeme. Nechceme nic jiného, jen aby Krajská správa a údržba silnic 2x ročně tuto komunikaci projela a příkopy posekala. Následně jdou pracovníci obce a křovinořezem obsekají stromky, sloupy a značky. Takto spolupráce fungovala.

V letošním roce jsem již od začátku srpna urgoval odpovědného pracovníka, aby nezapomněl právě na komunikaci Kravaře Taneček, aby před zimou byla cesta a příkopy v pořádku (pro objektivnost uvádím, že jednou posekaná byla.) Byl jsem ujišťován, že s touto činností počítají, a že příkopy u komunikace budou posekány podruhé. Zkrátím to. Minulý týden mi bylo sděleno, že k posekání nedojde, neboť byl zkrácen rozpočet. „Musíme šetřit".

To, že roky bojujeme o osazení dopravních značek omezujících průjezd touto komunikací kamionům (bez úspěchu), je zbytečné uvádět a následně se rozčilovat. Přitom je jasné, že konstrukcí tato komunikace není stavěná na provoz kamionů. Úředníci prohlásili, že není důvod na této komunikaci omezovat provoz vozidel. A přitom stačí jeden argument starat se o svěřený majetek jako řádný hospodář.

Přeji čtenářům ČD, aby se setkávali se šetřením tam, kde má logiku a nikoli pod heslem „šetříme za každou cenu následně se s tím pochlubíme".