Při vyšetřování úmrtí čtrnáctiletého chlapce v libereckém městském plaveckém bazénu žádá policie o spolupráci veřejnost. Pomoci by jí mohli návštěvníci bazénu, kteří tam byli v sobotu, kdy dítě zemřelo. Pokud mají lidé informace, které by mohly policistům pomoci s objasňováním okolností tragédie, mohou je sdělit na linku tísňového volání 158 nebo na kterémkoliv policejním oddělení, uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Co bylo příčinou a kdo za smrt nese odpovědnost, se vyšetřuje. „Kriminalisté věnují tomuto tragickému případu velkou pozornost a budou žádat o vypracování znaleckého posudku," dodala krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. To ale potrvá měsíce. „Znalců na tyto případy není v republice mnoho," vysvětlila. Otázka, jak se podobná věc mohla stát, tak zůstane dlouho otevřená. A to i přesto, že podle televize FTV Prima ředitel bazénu Jan Švec příčinu zná, ale nemůže ji zveřejnit.

Chlapcovo tělo bylo nalezeno po několikahodinovém pátrání v odtokovém potrubí bazénu zvaného divoká řeka. Podle odborníků je nemožné, aby se do těchto prostor návštěvník bazénu běžně dostal a z technického pohledu událost označují za fatální selhání. Podobné otvory jsou běžně kryty funkční ochrannou mřížkou. Bazén je od neděle uzavřený. K tragické události došlo paradoxně dva dny před plánovanou odstávkou.

VZPOMÍNAJÍ NA KAMARÁDA

Před libereckým bazénem hoří od neděle svíčky. Včera odpoledne se zde sešly desítky spolužáků, učitelů a bližních, aby přišly uctít památku svého kamaráda. „Dozvěděly jsme se to už v neděli dopoledne. Byl to šok," shodly se chlapcovy spolužačky. Škola si obrovskou ztrátu žáka a sportovce připomněla černou vlajkou a zapálenými svíčkami. „Je to strašné, znali jsme ho. Můj syn se s ním kamarádil," svěřila se Kateřina D.

Děti za svého zemřelého kamaráda držely minutu ticha.

SVÍČKY PŘED BAZÉNEM. Přestože nápis na dveřích hlásal zavřeno, před libereckým bazénem se včera odpoledne řadily desítky lidí, aby uctily památku svého kamaráda nebo spolužáka.Zdroj: Deník

Vzpomínat na něj budou také ve fotbalovém klubu VTJ Rapid, za který hrál. „Je to velikánská ztráta. Největší samozřejmě pro rodiče, ale také pro kamarády, pro tým. Byl oblíbený," vyjádřil se trenér Jiří Horáček.

Že se chlapec pohřešuje, oznámil policii jeho otec v sobotu v devět hodin večer, když ho nemohl s plavčíky nalézt. Po několikahodinovém pátrání byl chlapec nalezen v odtokové rouře. Veškerá pomoc lékaře už byla marná.

Vyšetřování potrvá měsíce. "Kromě výslechů svědků si policisté rovněž vyžádají znalecký posudek se zaměřením na bezpečnostní opatření v zařízeních, jakými jsou plavecké bazény, plovárny a podobně, který bude stěžejním dokumentem v posuzování možné trestně-právní odpovědnosti a měl by objasnit, jak k tragédii došlo," dodala policejní mluvčí.