Záchranná služba na Českolipsku měla ve sváteční neděli 8. května velice napilno. Zdravotníci zasahovali u tří případů nehod cyklistů, kteří si ve všech případech při pádu z kola poranili hlavu.

Od začátku roku se stalo v Libereckém kraji devatenáct policií evidovaných nehod. Za loňský rok jich v tomto období bylo o zhruba jednu čtvrtinu méně. Hlavní sezóna přitom teprve začíná.

Čepice místo přilby

Osmého května krátce po jedné hodině odpoledne jel čtyřiapadesátiletý muž po spojnici mezi obchodními domy na Ladech a sídlištěm Špičák.

Poměrně příkré klesání pomohlo rozjet bicykl na rychlost, při níž proudící vzduch strhl z mužovy hlavy čepici. Ten se snažil o její zachycení, nešťastnou náhodou však prudce stiskl levý brzdový pedál. Zablokované přední kolo a vysoká rychlost způsobila, že cyklista přeletěl řidítka a tvrdě dopadl na zem.

„Utrpěl přitom kromě otřesu mozku i zlomeninu očnicového oblouku a také rozsáhlé odřeniny," sdělila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Stejně jako u dalších obdobných nehod, které se staly později v tento den, neměl zraněný cyklista na hlavě ochrannou přilbu.

Je sice pravda, že zákon neukládá po dovršení 18 let povinnost nosit při jízdě na kole přilbu, na druhou stranu tyto nehody umí být velice přesvědčivou motivací k jejímu brzkému pořízení.

Další telefonát na tísňovou linku přišel z Holého vrchu kolem půl šesté. „Z nezjištěných příčin na vozovku upadla i třiašedesátiletá cyklistka. Vzhledem k tomu, že rovněž neměla helmu, poranila se na hlavě a zdravotníci ji převezli sanitou na ošetření do nemocnice," pokračuje ve výčtu Baláková.

Po hlavě mezi klády

Zdaleka nejvážnější pád cyklisty nastal krátce před nedělní osmou večerní v Novém Boru na silnici od Polevska.

V zatáčce na konci klesání ztratil jednačtyřicetiletý muž kontrolu nad svým silničním kolem. Velkou rychlostí vyjel ze silnice a při dopadu narazil hlavou na složené klády,

„Muž utrpěl život ohrožující poranění, se kterým ho tam objevili náhodní kolemjdoucí a přivolali mu zdravotnickou záchrannou službu," dokončuje policejní mluvčí neblahý sváteční seznam vážných zranění způsobených pádem z kola.

Naprosto všichni odborníci se shodnou na tom, že přilba je velice efektivní ochrannou pomůckou, která už zachránila život bezpočtu lidí. Nejedná se jen o cyklisty, ale i jezdce na kolečkových bruslích, koloběžkách, lyžích a dalších prostředcích, ze kterých lze v krátkém okamžiku spadnout.