K vážné nehodě došlo včera v České Lípě. Tříletý chlapec byl po střetu s osobním automobilem transportován vrtulníkem do nemocnice v pražském Motole. Za první tři měsíce letošního roku došlo podle policejních statistik v celé republice už k 69 případům, kdy nehodu zavinilo dítě.

Dramatický příběh se odehrál během středečního odpoledne na českolipském sídlišti Slovanka, kde kolem 14. hodiny procházela žena se svými dvěma dětmi po chodníku v Železničářské ulici. „Podle informací, které zatím máme, náhle tříletý syn z neznámých důvodů vběhl do silnice, kde právě projížděl automobil Citroen Berlingo. Řidič vozidla nemohl střetu zabránit," popisuje situaci Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie.

Osobní automobil do chlapce narazil pravým předním rohem. „Chlapec utrpěl velmi vážné poranění na hlavě a byl transportován vrtulníkem do pražské nemocnice Motol," doplňuje Baláková.

Bohužel se tyto situace stávají často, není tomu ani týden, kdy vběhl do silnice v České Lípě desetiletý chlapec. Ten naštěstí utrpěl lehčí zranění. „Vyběhl zpoza nákladního vozidla, přes které nebyl vidět, a narazil do boku projíždějícího auta," popisuje páteční nehodu mluvčí českolipské policie. Podle dopravních policistů byl na vině právě chlapec, který do silnice vběhl, aniž by se před tím rozhlédl.

Smutné statistiky

Podíl dětí na celkovém počtu nehod zaviněných chodcem činil loni 35 %. Jen v Libereckém kraji se loni při takových nehodách těžce zranilo 13 dětí.

„Děti reagují dvakrát pomaleji, často zkratkovitě, zcela neadekvátně konkrétní situaci. Především děti ve věku do 11 let jsou v provozu nevyzpytatelné. Přemýšlejí a jednají jinak než dospělí. Řidiči proto musí mít neustále na paměti, že děti nejsou zmenšenou kopií dospělých," upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Naopak rodiče by rozhodně měli dbát na dostatečnou viditelnost nejmenších pro šoféry. Pestře zbarvené oblečení dítě v provozu rozhodně zviditelní.

V roce 2015 zemřelo na českých silnicích pět dětí jako chodci, 63 utrpělo zranění těžká a 649 lehká. V daném roce děti chodci zavinily 436 nehod, při nichž jedna osoba zemřela, 35 bylo zraněno těžce a 386 lehce.