Při operaci Aisha policisté pozatýkali tři muže a jednu ženu za vývoz konopí a kokainu do Švýcarska. Všem hrozí až 18 let vězení. „Rozsahem, organizovaností a napojením na zahraničí jde o velmi výjimečný případ," uvedl po zatčení překupníků vedoucí libereckého krajského policejního Toxi týmu Pavel Folprecht.

Policisté o protidrogové operaci uvedli jenom nezbytné minimum informací. S jejich rozklíčováním a bližší analýzou Deníku pomohl Ivan Elischer, soudce Vrchního soudu v Praze, který dříve působil jako předseda trestního senátu Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Tři muži ve věku 30, 38 a 59 let a 30letá žena zajišťovali vývoz drog do Švýcarska, kde fungovala další síť překupníků. Žena byla kurýrkou. Švýcarsko ale není obvyklým cílem, že?
Pro nás je Švýcarsko netypická destinace. U ústeckého krajského soudu i u Vrchního soudu v Praze v drtivé většině jde o případy vývozu pervitinu a marihuany do Německa nebo Rakouska. V pár případech kurýři směřovali do Skandinávie. Nebo soudy rozhodují o vinících při pašování léků z Polska určených k výrobě pervitinu.

Proč se náhle objevilo jako cílová země Švýcarsko?
Detaily samozřejmě policie tají, ale máme k dispozici dvě základní možnosti. Jde o náhodné zjištění kriminálníků, že přes důvěryhodné lidi je možné transportovat do Švýcarska drogu a vydělat na ní, což je první verze. Nebo drogoví dealeři testují novou trasu dopravy drog do západní Evropy. Obě varianty jsou reálné. Existuje množství cest, kterými droga proudí Evropou. A dealeři najímají další lidi, aby zkoušeli prorazit do západní Evropy novými cestami, tedy přes nové kontakty.

Policie uvedla, že kurýrka vždy obdržela přesné informace o tom, kam má jet, kde a v kolik hodin má být. Dostala i zavazadlo a odjela autobusem. Kriminalistům se podařilo zadokumentovat vývoz tří kilogramů konopí a 50 gramů kokainu. O čem to podle vás svědčí?
U kurýrky šlo o běžný postup. Mohlo jít o testovací jízdy, protože vláčet se z Čech až do Švýcarska se třemi kilogramy marihuany je poněkud nelogické, protože cena marihuany není tak velká. Rozměrově jde o příliš velké množství, 50 gramů kokainu už je pro přepravu přijatelný kontraband. Konopí by jistě získali zájemci ve Švýcarsku i v blízké Francii či Itálii. Čím delší je trasa dovozu drogy, tím více vzrůstá nebezpečí prozrazení.

Pro kriminalisty prý bylo dost složité případ dokumentovat. Pachatelé podle nich používali velmi konspirativní jednání, se kterým se v minulosti nikdy nesetkali. Přesto prokázali čtyři vývozy do Švýcarska. Co to naznačuje?
Ze své soudní praxe vím, že konspirativní jednání při pašování je běžné. Ať jde o pašování alkoholu, cigaret nebo drog, mají pašeráci kódová slova. Kriminální sféra se velmi pilně učí. Soudní jednání jsou pro ně velmi důležitá k poučení se z chyb vedoucích k dopadení jejich kriminálních kolegů. Poučí se i z toho, proč odsouzené skupině nepomohla jejich forma konspiračního jednání. Pokud pachatel používal velmi konspirativní jednání, se kterým jsme se v minulosti nikdy nesetkali, jak uvedli liberečtí kriminalisté, bude to asi znamenat, že někdo sděloval něco naprosto všedního, takže nebylo možné poznat, že v tom je šifra drogové skupiny.

Například?
V roce 2012 jsem soudil případ vietnamské skupiny. Policie sledovala jejich telefonní komunikaci. Každá zločinecká skupina má svůj vlastní slovník. Při delším sledování skupiny se stává komunikace srozumitelná i pro policisty. To platilo také o litvínovské skupině souzených Vietnamců. Z hovorů lze poskládat mozaiku toho, co se skutečně na základě telefonátů dělo. V rozhovorech o výrobě drog užívali výrazy jako „zelenina" pro marihuanu, „vařit rýži" byl signál pro výrobu pervitinu, stejný význam má výraz „je to ještě mokré, musí se to vyžehlit." V případě současného zásahu libereckých policistů museli pašeráci drog využít asi ještě nenápadnějšího způsobu komunikace. Ale přitom mohl být velmi prostý.

Prý je úžasným nástrojem pro předávání vzkazů Facebook. Jak si to vysvětlit? Vždyť je všem na očích.
Právě proto. Lidé na Facebook dávají všechny možné nesmysly, které si můžete představit. Třeba nafotí i oběd, který potom spolknou. Takže, objeví se třeba fotografie nějakého jídla a z rozložení předmětů na fotografii může být zřejmé, kdy dojde k přepravě drogy a další informace. Podobných možností, jak se nenápadně domlouvat, je jistě daleko více. Stačí zapojit fantazii a je z toho skutečnost.

Případ je neobvyklý i tím, že skupina obchodovala s kokainem, protože nejen v Libereckém kraji patří k méně užívaným drogám. Na rozdíl od pervitinu se kokain dováží a je dražší.
Dovoz kokainu je složitý. U kokainu jde o dovoz do Evropy, dopravu napříč Evropou do Čech a od nás ještě dál do Evropy. To je doslova krkolomné. Před ústeckým soudem stál například člověk, který organizoval dovoz kokainu z ostrova Curacao přes Holandsko do ČR a dále na Slovensko. Takových lidí bylo více. Celé skupiny. Je to pracné a nebezpečné. Vždyť složitá je i výroba místní české drogy pervitinu.

V čem?
Pokud jde o pervitin, ještě jednou připomenu drogovou kauzu, když jsem soudil v roce 2012 skupinu Vietnamců. Ti si nechali přivézt nebo sami přivezli z Maďarska, Polska a Německa mnoho tisíc balení léků s pseudoefedrinem. Léky buď dál prodávali, nebo je využívali na výrobu pervitinu. To také nebyla jednoduchá trestná činnost.

Vraťme se k našemu případu. Liberečtí kriminalisté ve spolupráci se zásahovou jednotkou provedli razii v rodinném domě hlavního organizátora, který bydlel s rodinou na Českolipsku, a zadrželi další osoby. Při domovní prohlídce objevili u jednoho z mužů ze skupiny 350 gramů pervitinu v tajné schránce, extázi, kokain i zařízení a pomůcky sloužící k distribuci drog. Byla to tedy úspěšná razie?
Došlo ke klasickému zásahu v jednom okamžiku, aby se spolupachatelé mezi sebou nemohli varovat. Pokud u někoho našli policisté 350 gramů metamfetaminu, znamená to, že u něho objevili 350 gramů pervitinu k distribuci. Extáze byla pravděpodobně k místnímu prodeji, kokain mohl být připraven pro švýcarský trh. Zařízení a pomůcky sloužící k distribuci drog nepředstavují asi nic jiného než nádobíčko k výrobě pervitinu. Vždyť u tohoto muže našli 350 gramů pervitinu. Čili mohl to být přímo vařič pervitinu.

Hlavní organizátor skončil ve vazbě, protože se policisté obávali, že se může pokusit uprchnout a v činnosti pokračovat. Navíc na svém kontě má devět záznamů za krádeže aut. Od roku 1997 strávil ve věznicích zhruba sedm let. Další třicetiletý muž už ve vazbě byl za jinou trestnou činnost. Je běžné, že drogoví dealeři už mají předchozí záznamy?
Komu zachutná kriminální styl života, pro toho může drogová kriminalita znamenat relativně pohodlný způsob, jak přijít k penězům. I pro drobné pěšáky, třeba kurýry nebo zahradníky v pěstírnách marihuany. Jde o relativně pohodlný výdělek. Přitom si neuvědomují, kolik ve skutečnosti riskují. Někdo může začít drobným podvodem nebo krádežemi automobilů a skončí u pašování drog.

Proč je podle vás pravá ruka hlavního organizátora, devětapadesátiletý muž, stíhán na svobodě?
Stíhání na svobodě, ačkoliv je pravou rukou hlavního organizátora, lze pochopit tak, že muž mohl začít spolupracovat s policií. Nedivil bych se. Ve věku 59 let se vyplatí spolupracovat s policií, protože minimální trest spolupracujícího obžalovaného je pro staršího člověka nejrozumnějším východiskem. Stává se stále častěji, že nejméně jeden z obžalovaných začne spolupracovat s policií a potopí kolegy. Mezi kriminálníky není solidarita, každému jde jenom o prospěch. Navzájem se udávají drogoví dealeři, a to dokonce i v rámci rodiny, když jde do tuhého.