K úniku čpavkového chladidla došlo při přepravě z IBC kontejneru. Podle odhadu hasičů vyteklo 500 až 600 litrů, látka zůstala pouze na komunikaci a nedostala se do vodoteče. Nehrozilo ale žádné ohrožení životního prostředí. Šlo o roztok neutralizovaný kyselinou sírovou," uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Hasiči se o události dozvěděli zhruba v 8:45, nehoda se podle webu policie stala u příjezdu do průmyslové zóny poblíž místní komunikace. Úsek silnice třetí třídy byl do pátečního odpoledne uzavřený.

Na místo byly okamžitě vyslány nezbytné síly a prostředky. Hasiči vytyčili nebezpečnou zónu a postavili dekontaminační stanoviště. Jejich speciální přístroje nenaměřily zvýšené koncentrace nebezpečných látek.

„Hasiči zasahovali v protichemických ochranných oblecích. Takto vybaveni zamezili dalšímu úniku z nádrže a poté postupně zasypávali sorpčními látkami roztok na silnici. Při události nedošlo k žádnému zranění ani nebyla nutná evakuace," dodává Štrauchová.

Kvůli přečerpání zbytku látky dorazila na místo specializovaná cisterna a také zástupci firmy, kteří pomohli s úklidem kontaminovaného sorbentu.

Na místě zasahovaly jednotky z Jablonného v Podještědí, České Lípy, Liberce a dobrovolná jednotka z Mimoně.