Bouralo se více, ale mrtvých je méně. Policie zveřejnila statistiky, z nichž vyplývá, že loni zahynulo na silnicích Libereckého kraje nejméně lidí od roku 2012.

„Zbytečně vyhaslo devatenáct životů, v roce 2015 zemřelo při dopravních nehodách 23 osob," vypočítala mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková.

Nejvíce lidí zemřelo na Liberecku devět, na Českolipsku si nehody vyžádaly tři lidské životy. V jednom případě se jednalo o řidiče osobního vozu, v dalších zemřeli chodec a cyklista.

V roce 2015 zemřelo na Českolipsku šest lidí, stejně jako v roce přecházejícím. Nejtragičtějším rokem na českolipských silnicích byl v poslední dekádě rok 2007, kdy si nehody v okrese vyžádaly 21 lidských životů.

Českolipští policisté loni evidovali 1205 nehod, o devatenáct méně než v roce 2015. Přibylo nehod, které zavinil řidič pod vlivem alkoholu, kterých bylo loni 62, o pět více než předloni. Více bylo i těžce zraněných (25).

Nejvíc nehod v pátek

Celkově bouralo loni v Libereckém kraji 4 086 řidičů, což bylo o 197 více než v roce 2015. Nejčastějším důvodem nehod byl podle Suchánkové nesprávný způsob jízdy (2002) a rychlá jízda (720). „Nejvíce nehod se stalo v obci, a to 2 599," dodala mluvčí.

Málo překvapivá je i informace, že řidiči nejčastěji bourali v pátek, kdy také bývá na silnicích největší provoz. Loni se stalo před víkendem šest smrtelných nehod.