Ze statistik Drážní inspekce vyplývá, že loňský rok byl v počtu smrtelných nehod nejtragičtější za posledních deset let. Při železničních neštěstích zemřelo o pět lidí více než v roce 2016. „Mimo železniční přejezdy umírali lidé především kvůli nezodpovědnému chování,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Ve většině případů úmrtí na trati šlo o sebevraždu. Mimo přejezd v kraji loni zemřelo třiatřicet lidí. „Tuto formu smrti volí častěji muži než ženy. Sebevražda na trati je drastická a extrémní, souvisí totiž se značnou devastací těla,“ řekl psycholog z Vojenské nemocnice v Brně Jiří Brančík.

Dodal také, že pro tento způsob smrti se rozhodují často lidé s dlouhodobě poškozenou psychikou, jako jsou drogově závislí nebo agresoři, kteří obrátí útok proti sobě.

Ilustrační foto
Další nehoda na úseku smrti. Vlaky z Teplic do Ústí zastavil sebevrah

Druhou skupinou jsou smrtelné nehody řidičů na železničních přejezdech. Podobných nehod bylo loni sedm, z toho zemřelo pět lidí. Řidičům, kteří ignorují signalizaci a vjedou na přejezd, hrozí pokuta dva a půl až pět tisíc korun. „Tyto případy postupují ke správnímu řízení, kde mohou řidiči dostat zákaz činnosti až na půl roku,“ upřesnil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Nehody na trati také hodny blokují provoz. „Vždy jde vedle psychické zátěže pro strojvedoucího a ohrožení životů jeho i cestujících o vážnou komplikaci pro stovky cestujících. Dochází k mnohahodinovým přerušením dopravy, zdržení vlaků a dalším komplikacím,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Strojvedoucí podle něj nemá možnost vyhnout se střetu. Nemůže vlak odklonit, při užití rychlobrzdy souprava zastavuje stovky metrů.

Sebevražda. Policie ČR. Ilustrační snímek.
Policisté hledali čtyři sebevrahy. Jeden z nich zastavil železniční dopravu

První letošní nehoda se stala v neděli u Šakvic na Břeclavsku. Řidička auta na místě zemřela. Policisté nevylučují, že mohla do kolejistě vjet úmyslně.

Na kolejích loni zemřelo nejvíce lidí
- V loňském roce přišlo o život na železnici 38 lidí. To je o tři více než předešlý rok a nejvíce za posledních deset let.
- Většinou jde o sebevraždu, nejčastěji takto umírají muži.
- Podle psychologa si tuto formu sebevraždy vybírají lidé s dlouhodobě narušenou psychikou nebo agresivní jedinci.
- Poslední případ se stal v neděli u Šakvic na Břeclavsku, řidička osobního auta po střetu s vlakem zemřela.
- Při vjezdu na přejezd hrozí řidiči pokuta 2500 až 5000 korun a zákaz řízení až na půl roku.