Na silnicích v Libereckém kraji zahynulo za rok 2010 jednadvacet účastníků silničního provozu, tedy včetně chodců a spolujezdců. Z toho se domů z vyjížďky nevrátili tři motorkáři a jeden spolujezdec. Všichni zemřeli.

„Nejčastější příčiny nehod motorkářů jsou především nepřiměřená rychlost jízdy a nesprávné předjíždění. Mnohdy je vše ještě podmíněno nezkušeností a přeceněním sil,“ upozorňuje mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Právě spojení nezkušenosti a přeceňování sil vede často k vážným nehodám. Zvláště po zimě. Silnice jsou plné výtluků a povrch je ještě místy pokrytý štěrkem. Zvyšuje se tak riziko smyku nebo nezvládnutí stroje po najetí do hlubší nerovnosti. Někteří hazardéři potřebují otestovat, zda jejich stroj neztratil v době zimního spánku na výkonu.

Počet jednostopých silných strojů na silnicích zároveň prudce stoupá, přímou úměrou s růstem venkovní teploty. Policie proto varuje řidiče aut, aby byli opatrnější. Slunečné počasí odstartovalo motorkářskou sezonu a policisté se záchranáři už museli vyjíždět k prvním nehodám.

Zrádné zatáčky

I letos už umírali na silnicích lidé. Dvaašedesátiletý motocyklista zemřel 10. dubna na silnici poblíž Chlumu na Českolipsku. Nepřežil náraz do stromu. Tragická nehoda se stala na silnici mezi Dubou a Jestřebím kolem půl druhé odpoledne. Tato silnice je díky četným zatáčkám mezi motorkáři velmi oblíbená.

„Řidič zřejmě ve velké rychlosti nezvládl zatáčku a vyjel mimo vozovku, kde narazil do stromu,“ řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Na místo letěl vrtulník záchranné služby. „Záchranáři se na místě snažili motocyklistu resuscitovat, na následky těžkých zranění ale zemřel,“ doplnila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenka Markovičová.

K jedné z posledních vážných nehod došlo 16. dubna v Ploužnici na Českolipsku. Vážná zranění tady utrpěl čtyřiadvacetiletý motocyklista, který se srazil se srnou. Divoké zvíře mu vběhlo přímo pod kola. Mladíka z místa transportoval vrtulník do liberecké nemocnice. Muž zřejmě neměl dostatek zkušeností s řízením motocyklu, neboť vůbec nevlastní řidičského oprávnění.

K havárii motorkáře vyjížděli dopravní policisté také 9. března do Machnína na Liberecku. Dvaatřicetiletý muž jel na motorce Kawasaki Karlovskou ulicí směrem na Machnín. „Pravděpodobně vlivem nepřiměřené rychlosti nezvládl řízení, vyjel ze silnice a havaroval. Tato nehoda skončila naštěstí pouze lehkým zraněním motorkáře, kterého převezli záchranáři do liberecké nemocnice,“ uvedla Suchánková. Orientační dechová zkouška neprokázala, že by muž před jízdou pil. Na motorce mu v důsledku nehody vznikla škoda za čtyřicet tisíc korun.