Běžné popíjení alkoholu s přáteli se proměnilo v boj o holý život. V domnění, že pije limonádu, požil nemrznoucí kapalinu. Teď leží na jednotce intenzivní péče frýdlantské nemocnice. Měl by být v pořádku. Trvalé následky naštěstí mít nebude.

„Když mě v nemocnici přijali, musel jsem spolknout nějaký hadice a dostat to ze sebe. Výsledky jsou prý dobré a následky žádné. Takže zřejmě vše OK," řekl přiotrávený muž.

Hlavní nebezpečí ethylenglykolu neboli fridexu je při požití. Kvůli své sladké chuti ho někdy děti a zvířata požijí velké dávky. „Naštěstí k otravám fridexem moc nejezdíme. Nejčastější výjezdy k otravám jsou léky nebo alkohol nebo kombinace alkoholu s léky, občas i plyn. Špatná karma a podobně," řekl ředitel liberecké záchranky Stanislav Mackovík.

První pomoc při otravě fridexem

Podání antidota protijedu, což je v tomto případě minimálně 200 ml 40% alkoholu, může být i více „tvrdý" 40% a více, následně léčba pokračuje v nemocnici

udržuje se hladina alkoholu v krvi pomocí infúze na cca 1 promile, po dobu 48 hodin. Současně může být i zavedena hemodialýza

Zdroj: časopis Urgentní medicína 3/2001

Podle Mackovíka je jako první pomoc při požití nemrznoucí kapaliny vypít panáka tvrdého alkoholu a zavolat záchranku. Vodkou nebo jiným tvrdým alkoholem utlumíme metabolismus ethylenglykolu, protože tělo bude přednostně odbourávat ethanol z vodky. Pozor ale na sekundární otravu ethanolem. „V nemocnici do mě lili po zhruba dvou hodinách whisku po deckách, takže mě udržovali nalitýho," dodal přiotrávený.

Při požití nemrznoucí kapaliny, která se používá do aut, se příznaky otravy projevují ve třech krocích, počínaje zvracením, pak nastane metabolická acidóza a kardiovaskulární poruchy, a nakonec možné akutní selhání ledvin.