Na silnici vedoucí kolem areálu společnosti Praga se dopoledne v rámci mezinárodního taktického cvičení hasičů, záchranářů a policistů srazily plně obsazený autobus a dva osobní automobily. Autobus se s jedním vozidlem převrátil na bok, druhý automobil skončil na střeše.

Účel cvičení

Rozsáhlé manévry záchranářů se nekonaly jen tak. Celý průběh a důvod jejich konání byl pečlivě naplánován. „Nacvičovali jsme zásah u vážné dopravní nehody s desítkami zraněných lidí," popsal průběh vedoucí cvičení Jaromír Mottl.

„Každý z figurantů měl svůj úkol a čas vyvíjení svého zranění," popsala úkol figurantů lékařka Eva Tauchmanová. Figuranti tak „umírali" v časových intervalech. Záleželo na tom, jak rychle záchranáři dorazili a hlavně jak rychle zraněné cestující roztřídili. „Mohlo tak být sedm mrtvých, ale i čtyřicet," dodala Tauchmanová.

Cílem taktického cvičení totiž mimo jiné bylo nacvičení průběhu samotného zásahu a roztřídění zraněných lidí podle metody Start (Snadné Třídění A Rychlá Terapie). V rámci této metody jsou zranění a mrtví lidé roztřídění do čtyř barevných skupin podle závažnosti jejich poranění a nutnosti ošetření a transportu do zdravotnického zařízení. Tento způsob se využívá při mimořádných událostech či tam, kde je více zraněných než počet zasahujících zdravotníků.

Účastníci si mimo jiné natrénovali i samotné zabezpečení místa události proti případnému vzniku požáru či jiným nebezpečím, které při podobných zásazích hrozí.

Desítky záchranářů

Mezinárodního cvičení se zúčastnily dobrovolné i profesionální jednotky hasičů, Český červený kříž, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, záchranka z Polska a záchranáři a hasiči z německé Žitavy. Nechyběli ani policisté a hrádečtí strážníci. Figuranty byli studenti z Liberce.