Lidský život a další středně těžké zranění si vyžádala vážná dopravní nehoda na silnici 262 ve směru z České Lípy na Děčín včera brzy ráno. Mezi obcemi Dolní Libchava a Stružnice se okolo půl šesté čelně střetla dvě osobní auta, srážku nepřežila pětašedesátiletá řidička Volkswagenu Caddy.

Žena následkům těžkých zranění podlehla během náročného vyprošťování z auta, ve kterém zůstala po nehodě zaklíněná.

„Aby se ke dveřím řidičky hasiči dostali, museli nejdříve pomocí navijáku cisterny odtrhnout havarované vozy od sebe. Hasiči při vyproštění používali hydraulické nástroje včetně rozpěrného válce," popsala složitý zásah krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Žena byla v té době ještě při vědomí. „Její stav se ale začal postupně zhoršovat a byla zahájena resuscitace, bohužel byla neúspěšná," uvedl mluvčí krajské záchranné služby Petr Matějíčka. Zraněného šestapadesátiletého muže z druhého havarovaného vozu Renault Laguna sanita odvezla do českolipské nemocnice. „Má poranění hrudníku," dodal Matějíčka. Řidička Volkswagenu Caddy jela ve směru od České Lípy a v protisměru se čelně střetla s řidičem Renaultu.

Na Českolipsku zemřeli čtyři lidéČtyři dopravní nehody s tragickými následky, včetně včerejší havárie u Stružnice, se odehrály na Českolipsku od začátku letošního roku. V Sosnové nepřežil 60letý řidič osobního auta střet s protijedoucím kamionem, u Tuhaně zahynul 62letý řidič octavie po nárazu do stromu a v Novém Boru zemřel 26letý spolujezdec v citroenu.

Policie zatím příčinu střetu nezná a žádá o spolupráci svědky, kteří nehodu viděli. „Obracíme se i na cestující z autobusu, který kolem nehody projížděl, aby kontaktovali linku 158," uvedla Baláková.

Vyšetřování je podle ní velmi komplikované a policii vůbec není zřejmé, z jakého důvodu se auta čelně střetla. „Určitě k vyšetřování přizveme i znalce z oboru dopravy," doplnila mluvčí českolipské policie.

Kritická rovinka bere životy

Rovný úsek u Stružnice patří na Českolipsku mezi místa častých vážných dopravních nehod. Na stejné silnici před čtyřmi lety vyhasl při havárii život teprve osmnáctileté dívky i třiadvacetiletého motorkáře. Naposledy se minulý měsíc u Stružnice vážněji zranil šestnáctiletý chlapec.

„Je to dlouhodobý problém a ani ne tak policie jako Libereckého kraje," zlobí se starosta obce Stružnice Jan Mečíř, který se otázkou bezpečnosti v daném úseku zabývá dlouhodobě. Stav silnice podle něj není vůbec dobrý. „Chybí tam patníky, vodorovné značení," upozorňuje Mečíř.

„Když řidičům v protisměru svítí světla, tak ani nemůžou vědět, jestli jsou pořád na vozovce. Žádali jsme krajskou správu silnic, aby nám tady některá místa opravili, ale příliš se nezměnilo. Ty nejkritičtější, kde jsou například uvolněné vodovodní uzávěry, stále spravené nejsou, protože se zase nemohou dohodnout, jestli to má opravit SČVaK, nebo krajská správa," zlobí se Mečíř.

Poukazuje mimo jiné na dlouho slibovanou přeložku silnice na Děčín. „U Dubé se buduje obchvat, já to Dubákům samozřejmě přeji, ale silnice ze Zahrádek, Provodína, Jestřebí, vezměte si, kolik kamionů tam jezdí dnes a kolik jich jezdí přes Doksy na dálnici, a mezi Lípou a Novým Borem se neděje nic," tvrdí stružnický starosta.

Silnici II. třídy podle Mečíře mimo jiné neprospívá fakt, že není zařazena do statistik Ředitelství silnic a dálnic.