Vodáka, který společně s dalšími sjížděl na raftu tanvaldskou Kamenici v exponovaném úseku Plavy – Navarov, hledali povolaní hasiči. Profesionálové z Tanvaldu a Jablonce nad Nisou, jako třetí pomáhali dobrovolní hasiči ze Zlaté Olešnice.

Z vrtulníku jej záchranáři spatřili asi dva kilometry po proudu na pravé straně řeky. „Hasiči v suchých oblecích se vydali v několika skupinách po obou březích Kamenice do  místa, kde pohřešovaného spatřila posádka vrtulníku,“ popsala mluvčí profesionálních hasičů  Zdenka Štrauchová.

„Celý zásah byl komplikovaný špatnou přístupností. Abychom se k vodákovi dostali, musela jedna skupina pomocí lana překonat silný proud řeky v daném místě,“sdělil velitel družstva tanvaldských hasičů Miroslav Novák.

Poté, co se hasiči k vodákovi dostali, poskytli zraněnému předlékařskou péči a společně se záchranáři transportovali muže vlakem do stanice Jesenný. Přes veškerou snahu se mladého muže nepodařilo zachránit.

Na místo přijeli i rodiče utonulého vodáka. Jim a jeho bratru, který byl na raftu také, se věnoval přivolaný specializovaný psycholog.

V krátké době jde o druhé úmrtí vodáka v Libereckém kraji. Minulou sobotu se na řece Jizeře poblíž Železného Brodu převrátil také raft. Jeden z vodáků i tehdy zmizel pod hladinou a poté, co byl nalezen, ho už záchranáři nedokázali oživit.

Neštěstí se před týdnem stalo poblíž lokality Podspálov, asi kilometr od soutoku Jizery a řeky Kamenice, tedy nedaleko od místa sobotní tragédie.