Zápas 13. kola futsalové 2. ligy nedopadl pro českolipský tým F.A.Zole šťastně. Všechny tři body si odvezli hosté z Kadaně, kteří domácí tentokrát po všech stránkách předčili.

F.A.Zole Česká Lípa Betis Kadaň 3:7 (0:3)

První domácí utkání F.A.Zole v roce 2013 přilákalo zhruba třicítku diváků. Českolipští i FC Betis Kadaň se před vánoční přestávkou usadili ve středu tabulky, domácí měli na soupeře pětibodový náskok, a tak se zdálo, že by utkání mohlo být vyrovnané. Bohužel pro domácí se zápas od začátku vyvíjel jinak.

Trenér Jiří Ort nasadil sestavu, v níž chybělo několik hráčů, kteří pravidelně nastupují v základu. „Chyběli nám čtyři lidi, což je takřka polovina základního kádru," konstatoval lodivod České Lípy

Hosté se ujali vedení hned ve 2. minutě. To se s míčem ze střední vzdálenosti nemazlil Novák a jeho rána od tyče zapadla do sítě. Hostitelé usilovali o vyrovnání, měli šance, jenže žádná z nich se neujala. V 9. minutě Vojta Brož vtipně řešil únik dvou na jednoho, ovšem brankář Kadaně Michael Janda jeho střelu zneškodnil. Minutu nato Lukáš Kubeš přelstil dva protihráče a byl to znovu Janda, který předvedl efektní skok a balón lapil.

Dva rychlé góly pomohly soupeři

Vzápětí následovala kadaňská lekce z produktivity. První střelu Švasta vyrazil, ale Jánošíkova dorážka si už našla cestu do sítě 0:2.

F.A. Zole Česká Lípa - Kadaň 3:7.Přišly další šance domácích, ale ti měli velký problém s jejich proměňováním. Hosté odpovídali rychlými protiútoky a v 19. minutě jeden využili, takže se do šaten odcházelo za stavu 0:3.

Zkraje druhé půle se domácí pokusili vyvinout tlak, což se celkem dalo očekávat. Vojta Brož přihrál před poloprázdnou branku Součkovi, jenže ten minul. Pak Šídlo po pěkné kličce střílel pouze do brankáře. O minutu později za domácí konečně snížil ze střední vzdálenosti Kubeš.

Kadaň však po pár vteřinách kontrovala do nepozorné obrany a ve 26. minutě přišla hezká střela hostí z přímého kopu pod břevno 1:5.

„Fazole" se dál pokoušely o tlak, Kadaň zase stejně jako v první půli hrozila z protiútoků. Třicátá minuta přinesla právě z brejku gól na 1:6 a domácí se museli uchýlit k dlouhé power-play. Ta jim vycházela lépe než hra s brankářem, ačkoli by se dala zlepšit finální přihrávka. Dali dvě branky nejprve z úhlu Mitáč, a pak Souček nastřelil tyč, míč doputoval k Brožovi, jenž s přehledem dorazil 3:6.

Naděje zhasly těsně před koncem

Naděje F.A.Zole na bodový zisk definitivně zhasly ve 38. minutě, kdy domácí dvakrát pálili balon do tyče a Kadaň z protiútoku a přečíslení dvou hráčů na jednoho uzavřela konečný účet na 3:7.

Tým F.A.Zole po 13. kole klesl na sedmou příčku, o skóre za Turnov, z devátého místa na něj s dvoubodovým odstupem dotírá právě Kadaň, jež v posledních pěti duelech získala 11 bodů. „Uzdravil se kompletně celý tým, mohli jsme postavit dvě vyrovnané čtyřky, hráči začali hrát na postech, na které jsou zvyklí. Natrénovali jsme několik nových věcí a začali hrát více jednodušeji," odtajnil hostující trenér Marián Gorol hlavní kouzlo posledních úspěchů Betisu ve 2. lize.

V příštím kole Českolipští jedou do Turnova a v pátek 1. února přivítají v dalším domácím zápase Chotěboř, která je zatím o dva body před nimi. Tento zápas začíná ve 20.30 ve Sportovní hale v České Lípě.

Hodnocení trenéra Jiřího Orta

Kouč poražených futsalistů Jiří Ort byl po prohraném utkání s Kadaní pochopitelně zklamaný.

„Příčin porážky vidím několik," odpověděl na dotaz Českolipského deníku kormidelník mužstva F.A. Zole a pokračoval: „V prvé řadě to byla absence několika klíčových hráčů, za druhé jsme měli špatný vstup do západu, když jsme velmi brzy a po laciných gólech prohrávali 0:2. No a mizerná efektivita v koncovce jen umocnila předešlé faktory."

Zmiňoval jste absenci několika hráčů. Kdo vám chyběl jmenovitě?

Postrádali jsme Havláska, Vodrážku, Zdeňka Brože a gólmana Honzu Chadrabu. To je v podstatě polovina základního kádru. Především v obranné fázi nám to komplikovalo situaci, protože jsme museli Vojtu Brože posunout do obrany a tím jsme oslabili naši útočnou fázi.

Již tuto neděli večer vás čeká další utkání, tentokrát jedete do Turnova, který má v průběžné tabulce stejně bodů jako vaše mužstvo. S jakými plány budete na palubovce Dalmachu nastupovat?

Do Turnova pojedeme s cílem bodovat. Máme s ním sice vysoce pasivní vzájemnou zápasovou bilanci, ale chceme konečně tuto smůlu protrhnou t a uspět.

Branky: 25. Kubeš (Brož), 34. Mitáč, 36. Brož - 2. Novák, 11. Janošík, 19. Janošík, 25. Mezera, 26. Pavlica, 30. Kopta, 38. Pavlica. Fauly: 8:5 (4:3). Střely na branku: 24:19 (9:11).

F.A.Zole Česká Lípa: Lukáš Švasta - Josef Šidlo, Lukáš Kubeš, Vojtěch Brož (C), Marek Burian, Jakub Souček, Jan Mitáč, Jakub Beránek, Jan Kliment, Petr Horák.

Betis Kadaň: Michael Janda - Jaroslav Mezera, Jiří Novák, Ladislav Škůrek (C), Patrik Janošík, Jakub Süssmilch, Tomáš Boháček, Jan Pavlica, Zdeněk Kopta.

PDalší výsledky 13. kola:

Hradec Králové - CF Litoměřice 6:2 (2:2), Benešov - FC Brandýsek 2:4 (1:3), Olympik Mělník - Dalmach Turnov 2:4 (1:2), Slavia Liberec - Boca Chotěboř 9:6 (8:1), Dobřichovice - Goll Běloves 6:10 (3:6).

2. liga futsalu.

Program dalšího kola: CF Litoměřice - Dobřichovice, Goll Běloves - Slavia Liberec, Boca Chotěboř - Olympik Mělník, Dalmach Turnov - F.A.Zole Č. Lípa (ne, 19), Betis Kadaň - Benešov, FC Brandýsek - Hradec Králové.

Michal Prokop, Radek Valenta