Po profi kariéře drsného sportu bandy či úspěšné etapě šachisty nebo studiu klasické kytary si chce vyzkoušet florbal. A zvolil Českou Lípu!

Alex Hart je prostě dobrodruh. Ale šikovný dobrodruh. Jako kluk vyrůstal ve Stockholmu, ale do vínku dostal talent, píli a možná i trochu genů od svého pradědečka. Tím nebyl nikdo jiný než významný švédský neurochirurg Herbert Olivecrona. Praděda ale kromě vědy propadl také sportu zvanému bandy, od kterého si švédský florbal půjčil půlku názvu.

Rozený cestovatel

A protože i Alex Hart je na bandy talent, procestoval docela slušnou řádku destinací. Začal samozřejmě ve Švédsku, ale poté, co si do Minnesoty odskočil vystudovat konzervatoř se zaměřením na hraní na klasickou kytaru, se vrátil do Evropy a dostal angažmá v norském Stabaeku, finském Pori a nakonec i na chladném severu Ruska v Murmansku.

Bandy, to je kapitola sama pro sebe. Honit tvrdý červený balónek na bruslích na hřišti rozměrů fotbalového hřiště, to našinec nezná.

Na severu je to ale opravdu populární sport a ti nejlepší se mohou díky svéráznému sportu docela slušně živit. I když jak říká Alex Hart, bylo i lépe. „Bohužel v posledních několika letech šly platy hráčů dolů a kdoví, zda ten sport do budoucna přežije. Bandy potřebuje trochu obrody," tuší švédský internacionál.

Ale to není důvod, proč přesedlal na innebandy neboli florbal. V Murmansku, kde naposledy působil, měl problémy s pracovním povolením, a tak musel Rusko na nějaký čas opustit. „Ale zase se chci vrátit, jen jsem si vlastně dal takovou menší pauzu," vysvětluje. Jenže ani v Rusku to prý s bandy není úplně růžové. „Bandy doplácí na to, že není olympijský sport, a tak i tady to šlo trochu dolů," připouští Alex Hart.

K florbalu to jako Švéd samozřejmě také neměl daleko. V domovské vlasti hrál za Akersbergu a pak při občasných cestách z Murmansku do Moskvy začal hrát za tamní Spartak. Když pak začal řešit kam dál, pomohl mu kdo jiný než Ivan Ponomarev. „Ivan je jeden z nejvíce respektovaných ruských florbalistů a věřím mu. Dostal jsem doporučení na florbal v Česku. A i proto jsem teď v České Lípě," vypráví Švéd s americkým vízem.

Narodil se ve Švédsku

Ano, na mistrovství světa hrál Alexander Hart za USA. Ne snad proto, že vystudoval již zmíněnou konzervatoř v St. Paul, ale proto, že na Ameriku má dobré vzpomínky i silný vztah a kořeny z tátovy strany. „Narodil jsem se sice ve Stockholmu, ale žil jsem ve spoustě zemí. Pouto mám hlavně ke Kalifornii a Los Angeles," vysvětluje.

Dokonce prozradí i to, že jeho dědeček sloužil během druhé světové války u americké vojenské námořní pěchoty. „Zatímco děda byl mariňák, můj táta zažil v roce 1969 vietnamskou válku u dělostřelectva na základně v Quan Loi v Kambodži," říká tento světoběžník.

Alexandra Harta ale vojna nebrala. To spíš ten sport a hudba a šachy. Ještě než se stal v Moskvě florbalistou, stihl i pár úspěchů na černobílé šachovnici. Coby žák ruského velmistra Sergeje Kudrina byl jako junior třetím nejlepším hráčem Švédska.

Ale teď už k florbalu. Na nedávno skončeném mistrovství světa si zahrál za USA a dal i jeden gól. Sám však tuší, že tak dobře jako bandy, sport s děrovaným míčkem nehraje. Angažmá v České Lípě tak bere jako možnost zlepšit se a nabrat nové zkušenosti. „Původně jsem měl v plánu vrátit se po mistrovství světa v Rize zase zpátky k bandy a najít si nějaký klub ve Švédsku. Ale po nějaké chvíli jsem se rozhodl, že možná bude lepší hrát florbal celou sezonu. Ve druhé české lize bude určitě dost možností zlepšit své florbalové dovednosti," plánuje nová českolipská posila.

„Je ale skvělé mít v týmu takovou personu. Má spoustu zkušeností, je skvěle fyzicky připravený. Florbalově to možná není žádný velký technik, ale špatný rozhodně není, " naznačuje s úsměvem českolipský patron Štěpán Slaný, který 188 centimetrů vysokého Harta „podepsal" těsně před koncem mezinárodních přestupů.

Čeština není problém

V České Lípě už se nová posila stihla narychlo zabydlet a v úterý se i zapojila do klubového dění. Hart pomáhal vést trénink s mládeží. Prostředí Švéda s americkým pasem nadchlo. „Česká Lípa je opravdu zajímavá, protože je to poprvé, co jsem ve městě, kde je florbal sport číslo jedna. Také sportovní infrastruktura je tu dobře vyřešená, vše je na jednom místě tenis, florbal, fitness, bazén i hokejová aréna je na jednom místě. Pro všechny mladé sportovce, kteří mají vůli, je to ideální místo, aby se stali velkými hráči," myslí si florbalový dobrodruh.

„Doufám, že můj pobyt bude prospěšný jak pro mě, tak i pro klub. Chtěl bych se něco naučit a také zde něco zanechat. Klub mi navíc zajistil kurs češtiny, a protože ta je docela podobná ruštině, tak by nemuselo být nemožné se ji poměrně rychle naučit," plánuje Hart.

Tomáš Rambousek