Třetí ročník populární sportovní akce Tříkrálový maratón pod bezednými koši, pořádané občanským sdružením Asociace Amatérských Sportovců Českolipska, proběhl v zákupské sportovní hale.
Dvě družstva, tentokrát pojmenovaná Rudoši a Běloši, čemuž odpovídaly žertovné převleky dvou hlavních pořadatelů a zároveň kapitánů, kteří se dostavili v indiánské a kovbojské výstroji, sehrála basketbalové utkání, jež trvalo třináct hodin. Tím byl jako obvykle o půlhodinu překonán loňský rekord.
Úvod byl poměrně vyrovnaný, ovšem pak se vedení ujali Rudoši, a ačkoli se Běloši ze všech sil snažili ztrátu smazat a z třinácti hodinových miniutkání nakonec vyhráli sedm, už se jim nepodařilo otočit skóre na svou stranu. Rudoši zvítězili v poměru 1224:1199.
Akce, jež se pro všechny účastníky stala tím nejlepším sportovním vstupem do nového roku, přilákala celkem 63 zájemců, z toho 18 hráček, 45 hráčů a mnoho diváků. Výjimečnost tohoto sportovního podniku lze doložit skutečností, že reportáž z maratónu byla odvysílána v Brankách, bodech, vteřinách a prostor mu věnoval také magazín České televize BasketMánie. Zástupci ČT, vedeni sportovním redaktorem Jakubem Bažantem, se zapojili také přímo na palubovce.
Po skončení sportovní části byly kromě putovního poháru pro vítězné družstvo předány také ceny individuální.
Všichni zúčastnění maratón jako obvykle hodnotili velice kladně a už teď se těší na další ročník, který by měl proběhnout na začátku příštího roku.
Pokud organizátoři budou pokračovat v nastoupeném trendu a opět hrací dobu o půlhodinu prodlouží, nový rekord bude činit třináct a půl hodiny.


Nejlepší střelci:
Rudoši/Běloši: Petr Ekrt 207/Jiří Tesař 200, Tomáš Tesař 149/Marek Bahník 119, Rudolf Hovorka 121/Vladimír Volkov 98.


Nejlepší střelkyně:
Rudoši/Běloši: Petra Ekrtová 54/Gabriela Franceová 70, Ivana Kolínská 29/Andrea Meďášová 46, Věra Rathouzová 13/Gabriela Navrátilová 24.
Nejmladší hráč: David Šírek (17 let)
Nejstarší hráč: Miroslav Potměšil (57 let).

Další zprávy z regionu najdete zde