V 18. kole nejvyšší futsalové soutěže měla Česká Lípa před sebou jednu z nejtěžších překážek, když do sportovní haly zavítalo do té doby druhé Benago Zruč nad Sázavou. Karty byly před zápasem rozdány jasně. Středočeši nenechali nikoho na pochybách a u Ploučnice si doslova otevřeli střelnici, přičemž domácím nasázeli rovných dvacet gólů. O osm z nich se postaral Michal Belej.

FC Démoni Česká Lípa - FC Benago Zruč nad Sázavou 8:20 (2:10)

Od začátku utkání bylo patrné, kdo bude pánem na hřišti. Hosté nepouštěli Démony téměř vůbec k balónu a českolipská obrana v čele s brankářem Belladou nevěděla kam dřív skočit. Benago se v první polovině úvodního poločasu dostalo do vedení 5:0 a teprve poté se o slovo přihlásili rovněž hostitelé.

Svůj gólový večer zahájil Daniel Kýček. Vzápětí zvýšil na 6:1 Azem Brahimi, ale Českolipští záhy kontrovali Karlem Kaňkovským, jenž načal také své gólové představení. Jenomže ve zbytku prvního dějství už Zruč nedala České Lípě čuchnout a do šaten odcházela s vedením 10:2.

Historický rekord v počtu vstřelených branek během jednoho utkání Chance futsal ligy padl v pátek 19. února 2016 České Lípě. Podle záznamů (od sezóny 2003/ 2004) totiž oněch 28 gólů v jednom utkání nejvyšší futsalové soutěže ČR ještě nikdy nikým nebylo dosaženo. Nejblíže k tomuto rekordnímu gólovému součtu bylo při utkání 22. kola sezóny 2011/ 2012 mezi ERA-PACem Chrudim a Andy Liberec. Chrudimští tehdy v březnu roku 2012 pokořili soupeře vysoko 24:0!

Po přestávce pokračovalo Benago tam, kde skončilo v úvodní části. Na svou střeleckou formu navázal především Michal Belej, který zaznamenal další čtyři trefy a nasměroval tak svůj tým ke konečnému vítězství 20:8. Činil se ale také Azem Brahimi, autor pěti branek. Zahanbit se nenechal ani Filipe André Galvao, který na svou střeleckou pažbu přidal čtyři zářezy.

Fanoušky České Lípy mohly potěšit výkony Daniela Kýčka a Karla Kaňkovského, oba totiž završili hattrick.

Sezona se pomalu blíží ke svému závěru a Démoni odehrají ještě čtyři zápasy. Na desáté místo, které znamená záchranu v soutěži a jež momentálně patří Hradci Králové, ztrácí sedm bodů.

Ve hře jich je ještě dvanáct, ovšem Česká Lípa nemá ve zbytku ročníku příznivý los. V pátek zajíždí do Hradce Králové, poté doma hostí Tango Brno, následuje mač na Spartě a celou sezonu ukončí duelem s Chrudimí na vlastní palubovce.

Krutá degradace

Celý futsalový večer měl dokonce pět zajímavých střelců. V domácím dresu zaznamenali hattrick Karel Kaňkovský a Daniel Kýček. Ovšem zastínili je tři hráči Benaga. Michal Belej vstřelil sedm branek a po pěti gólech si připsali Brahimi a Galvao.

„Ani nevím, jak mám zápas zhodnotit," pokrčil rameny trenér České Lípy Karel Kruliš. „To je krutá degradace. Musel jsem vytáhnout tři hráče z béčka, protože máme čtyři kluky ze základní sestavy mimo a jeden hrál navíc pod horečkami, takže utkání jsme absolvovali prakticky se čtyřmi lidmi," vysvětloval domácí kouč, který nezapomněl pochválit i soupeře. „Samozřejmě, Benago je v úplně jiném levelu. My jsme propadli úplně ve všem, ale i tak jsme dali soupeři osm branek. Zruč převedla svou kvalitu a blahopřeji jí k vítězství. Náš boj o záchranu se tím trochu zhoršil, ale nevzdáváme se. Musíme se ponaučit a v nadcházejícím kole porazit Hradec."

Zručský trenér Beni Simitči měl po zápase důvod k úsměvu, ale o hře moc mluvit nechtěl: „Vypíchnu nějaké zajímavosti, protože se zápas moc hodnotit nedá. Do áčka se dostal mladý Hájek, který dostal šanci za dobré výkony v devatenáctce. Kluci si parádně zastříleli. Michal Belej dal sedm branek a Brahimi s Galvaem pět gólů. Soupeř byl opravdu lehký a zřejmě jim chybělo několik hráčů. Dokonce jsme mohli dát ještě více branek."

„Trochu mě mrzí, že šlo o tak snadný zápas. Možná bych se měl soupeři omluvit, ale nemohu kluky brzdit. Jsou to profesionálové a chtějí zápas dohrát do poslední vteřiny," řekl Simitči a dodal: „Jsem rád, že jsme potvrdili nadvládu v ligových statistikách. Opět máme nejvíce nastřílených branek a to bychom rádi dotáhli až do konce sezóny. Chceme být nejofenzívnější tým roku."

Branky: 10. Kýček (Vobořil), 11. Kaňkovský (Kýček), 28. Musil (Havlásek), 35. Kaňkovský (Razák), 36. Kaňkovský (Kýček), 39. Kýček, 40. Kýček (Havlásek), 40. Havlásek (Vobořil) - 3. Brahimi, 3. Belej (Rodek), 6. Marcelo (Diego), 8. Diego (Brahimi), 10. Belej (André Galvao), 10. Brahimi (Marcelo), 12. André Galvao (10 m kop), 14. Belej (Brahimi), 14. Belej (Diego), 17. Brahimi (Rodek), 22. André Galvao, 24. Belej (Diego), 31. Belej (Brahimi), 33. Belej (Diego), 33. André Galvao (Diego), 34. André Galvao (Rodek), 37. Brahimi (Marcelo), 38. Belej (Bezstarosti), 39. Marcelo (Rodek), 40. Brahimi (Rodek). Rozhodčí: Šmíd, Košťál. Bez karet. Diváci: 250.
FC Démoni Česká Lípa: Bellada (33. Michálek) - Razák, Kaňkovský, Vobořil, Musil, Kýček, Lakatoš, Demke, Havlásek. Trenér: Karel Kruliš.
FC Benago Zruč nad Sázavou: Cristiano (21. Bezstarosti) - Rodek, Brahimi, Marcelo, Fogaca, André Galvao, Hájek, Hochman, Belej. Trenér: Beni Simitči.

Michal Šandor, redakce