Proč nezačít s plněním novoročních předsevzetí o shazování nadbytečných kilogramů už ve dnech vánočních a preventivně nevyvažovat pojídání sladkostí pohybem v zasněžené přírodě? V Lužických horách je sněhu dost a na Novoborsku navíc spousta kilometrů upravených běžkařských tratí.
Pro vyznavače bílé stopy jsou v okolí obcí Polevsko, Kytlice, Svor, Prácheň a Prysk strojově připravovány okruhy o délkách: 3, 5, 7 a 9 km. Na tyto udržované trasy se můžeme napojit nejlépe na silnici mezi z Polevska do Kytlic (v místě vhodného a hojně využívaného parkování) nebo v obci Prácheň. Dále například prostřednictvím spojovací cesty od autobusové zastávky v Polevsku (u otočky autobusu), popřípadě přímo nad lyžařským vlekem.
Zájemci o delší projížďku mohou využít tratě kolem Horní Světlé směrem na Luž a podél hranic s Německem, kde vede lyžařská magistrála Žitavské hory, spojující území Varnsdorfu a Hrádku nad Nisou. Na magistrálu se můžeme snadno dostat například z doporučovaného nástupního místa u chaty Luž v Horní Světlé. Nedaleko od Luže se nachází nad Krompachem oblíbený okruh kolem kopce Plešivce. Frekventovanou je také v blízkém okolí trasa mezi Svorem a Jedlovou. Přibližně 13 km směrem na západ je další hojně navštěvovaná běžkařská lokalita v okolí obce Chřibská. Příležitostí k putování zimní přírodou je tedy v Lužických horách opravdu dost, stačí se jen s trochou pevné vůle vydat na cestu.

Další zprávy z regionu najdete zde