Účastníci jednání potvrdili, že probíhá koordinace zimní údržby celé trasy Lužické magistrály. V případě dobrých sněhových podmínek během nadcházející zimní sezóny 2020-2021 poprvé dojde k propojení místních okruhů páteřní trasou Lužické magistrály. Propojí se

Cyklostezka Varhany s místními okruhy v okolí Prysku, Nového Oldřichova, Okrouhlé, Svoru, Kytlice a Polevska s tratěmi na Cvikovsku a kolem Luže včetně napojení na německé okruhy v Žitavských horách. „Vše bude záležet na sněhových podmínkách a průchodnosti cest po těžbě dřeva,“ poznamenal předseda oddílu SKI Polevsko Jan Šmíd.

O bezmála 100 kilometrů lyžarských tratí v Lužických horách se nyní stará osm subjektů. Ski Polevsko, obec Okrouhlá, obec, Prysk, SK Polevsko, obec Nový Odlřichov, pan Raiter (Kamenický Šenov) a pan Horák s paní Doskočilovou (Horní Světlá). Celkem mají k dispozici sedm sněžných skůtrů, jednu čtyřkolku se sněžnými pásy a jednu rolbu.

Velké problémy jsou tradičně s parkováním, zejména pak v sedle Jedličná mezi Kytlicí a Polevskem. Vzhledem k nedostatečným parkovacím kapacitám zde auta parkují i v silnici. „Se zástupci Lesů ČR, obce Polevsko a Svazku obcí Novoborska bylo domluveno rozšíření odstavné plochy na Jedličné. Během podzimu proběhlo vyřezávání náletových dřevin, plocha se bude rozšiřovat během roku 2021. Podobná situace je i Nad Polevskem U Kapličky, kde se plánuje rovněž částečné rozšíření zpevněné plochy,“ objasnil Jan Šmíd.

Na jednání byl rovněž zmíněn problém, se kterým se správci areálů potýkají. Každou zimu dochází na ničení lyžařských stop zejména jezdci na čtyřkolkách, řidiči terénních aut nebo jezdci na koních. „V minulých letech se Policii ČR spolu s veřejností podařilo vypátrat skupinu řidičů terénních aut,“ sdělil Šmíd a pokračoval. „Důležitý je závěr, že na udržované lyžařské stopy se dá nahlížet jako na obecně prospěšné zařízení, jehož hodnota se dá vyčíslit. Je to jasný signál pro vandaly, svým chováním nejenom ničí lyžařské stopy, ale pohybují se mimo pozemní komunikace , tedy porušují silniční zákon, porušují lesní zákon, když vyjíždějí do lesa a zákon o ochraně přírody v případě, že vjíždějí na území CHKO Lužické hory,“ dodal na závěr Šmíd.

Česká Lípa má novou rolbu.
FOTO: Nová a moderní. Na zimním stadionu mají novou rolbu