V sobotu večer odcestovalo „áčko“ mužů do Lovosic, kde se hrálo první kolo 2. ligy. Českolipský celek se před sezonou netajil svými ambicemi, bylo tedy jasné, že cíl bude jediný vítězství.

Takřka prázdná sportovní hala mohla ze začátku pouze sledovat, jak domácí tým odolává jednomu útoku za druhým. Jenže to byl kupodivu právě lovosický celek, který měnil skóre jako první. Podařilo se jim totiž ve vlastním oslabení rychle rozehrát a zaskočit českolipskou obranu první ranou, která byla hned gólová. Radost domácích florbalistů ale netrvala dlouho, jelikož vzápětí srovnal na 1:1 kapitán Mlejnek.

I následující minuty patřily hlavně hostujícímu týmu, který se snažil neúnavně dobývat lovosickou svatyni. Ke konci první třetiny však nedokázal tým z Č. Lípy zabránit druhé brance, která padla stejným způsobem jako ta první. Co na tom, že třetina skončila na střely 18:5 ve prospěch hostí.

Českolipští však ve svém tempu neustávali a i na druhou branku dokázali bleskově najít odpověď. V úvodu druhé třetiny se trefil Novák. Opět během přesilové hry. Následujících deset minut se už neslo v jejich jasné režii. Vstřelili hned tři branky. Tříbranková radost však rázem opadla, když osm vteřin před koncem druhé třetiny na rozdíl dvou branek snížil Kamenický. Vzápětí mohl ještě na jeho gól odpovědět Merlíček, ale svou ranou bránu minul. Do šaten se tak šlo lépe domácím.

Do poslední třetiny si však herní pohodu zřejmě nepřenesli, jelikož hned v první minutě poslal Knol míček na volného Karla, který si nejprve pohrál s obráncem a pak nekompromisně zvýšil na rozdíl tří branek. Za hosty se ještě trefil Jirsa a Tichý. Radost z první výhry v nové sezóně tak českolipským nezkazil ani poslední gól domácích, o který se v poslední minutě postaral Malý.

Lovosičtí doplatili především na vlastní nedisciplinovanost, když se během zápasu na trestné lavici vystřídalo hned sedm jejich hráčů.

Také rezerva mužů nastoupila během sobotního dopoledne k prvním zápasům. V Mostě se měla utkat s domácím Fbc Most a TJ Lokomotiva Louny. Na tamní palubovce je však čekal „křest ohněm“, jelikož nastoupili pouze se šesti hráči do pole. Na druhou stranu mostecký celek měl „problém“ s tím, aby se jeho devatenáct hráčů vůbec vešlo na soupisku.

Nebylo tedy divu, že z téměř padesáti střel, které Mostečtí na českolipskou bránu vyslali, vsítili nelichotivých třináct branek. I druhý zápas byl pro tým z Č. Lípy téměř nekonečný, jelikož síly ubývaly. Louny však nepředvedly takový herní zápal jako Most, nicméně zápas skončil 7:3 v jejich prospěch.

Již v pátek začala také juniorská nejvyšší soutěž, jejíž úvod netrpělivě očekávali letos poprvé junioři z Č. Lípy. V Praze je hostil soupeř zvučného jména loňský vicemistr FbŠ Bohemians DDM Praha 7. Nejspíše se neočekávalo, že by mohli mladíci soupeře přehrát, ale opak se stal pravdou. Svěřenci trenéra Štěpána Slaného si z Prahy překvapivě odvezli velice cenné tři body. Zápas skončil vysoko 10:8 pro Českolipské.

„Úvodní zápasy se povedly jak juniorům, tak mužům. Junioři vstoupili do extraligy výborným výsledkem a dokázali, že tam patří. Chlapi udělali první krok o postup do vyšší ligy s tvrdě hrajícími Lovosicemi. Zápasy se nám sice vydařily, ale nesmíme usnout na vavřínech,“ tak komentuje úvodní zápasy Jan Merlíček, který stihnul za Č. Lípu odehrát nejen zápas juniorů, ale také mužů.

Výsledky

1. liga juniorů
FBC Autodrom Česká Lípa FbŠ Bohemians DDM Praha 7 10:8

3. liga mužů - divize II
FBC Hotel Morris Česká Lípa “B” Fbc Most 2010 3:13
FBC Hotel Morris Česká Lípa “B” TJ Lokomotiva Louny 3:7

2. liga mužů divize I
FBC Spilka & Horák Česká Lípa TJ Lovochemie Lovosice LFP 8:5

Daniel Mayer