Do kvalifikace se přihlásilo 29 družstev z celé České republiky. Kvalifikovalo se nejlepších 24 družstev rozdělených podle výkonnosti do tří skupin (A, B, C). Systém soutěže zůstal zachován: 4 turnaje (na každém poslední 2 týmy ze skupin A a B sestoupí a první dva ze skupin B a C postupují). Každé místo je bodováno, přičemž zvítězí družstvo, které dosáhlo v součtu nejvíce bodů.

Připomeňme, že celek Lokomotivy Česká Lípa složený ze žáků ZŠ Lada - Šluknovská tuto prestižní soutěž již dvakrát vyhrál (v letech 1998 a 1999 ). V loňském ročníku skončili Českolipští na pěkném 8. místě.

Letos byl jejich plán jasný: kvalifikovat se do Českého poháru žáků do první osmičky, tedy skupiny A. Z tradičních volejbalových bašt se do zmiňované skupiny kvalifikovala pouze družstva Brna a Ostravy. Nedostal se sem ani vítěz loňského ročníku, ČZÚ Praha. Českolipský celek zahájí boje v ČP ve druhé osmičce (skupina B), když v rozhodujícím duelu s Hradcem Králové podlehl nejtěsnějším poměrem v tie-breaku.

V základní skupině obsadila Česká Lípa 2. místo a zajistila si postup do ČP mezi 16 nejlepších celků. Jak už ale bylo zmíněno, s Hradcem Králové po vyrovnaném boji prohrála a bude tedy v 1. kole hrát ve skupině o 9.-16. místo.

Výsledky

Loko Č. Lípa: SKV Ústí n. L. 0:2, Sokol Malšovice 2:0, Slávie Hradec Králové 1:2 (62:65).

Složení jednotlivých skupin

Skupina A: Nový Jičín, Brno, Ústí n. L., Znojmo, Liberec, Dansport Praha, Ostrava, Hr. Králové.
Skupina B: ČZÚ Praha, Kometa Praha, Loko Č. Lípa, Ervěnice, Zlín, Jihlava, Svitavy.
Skupina C: Plzeň, Tuchlovice, Vysočina, Č. Budějovice, Č. Krumlov, Příbram, Ústí n. O., Beskydy.

Sestava Loko: Daniel Calta, Dominik Ducháč, Adam Hölzl, David Louda, Patrik Šimon, Jan Čechlovský, Ondřej Horák a Jakub Růžička. Trenéři: Jaroslav Linhart, Mgr. Jaroslav Javůrek.