Slunečné počasí nabízelo vlídnou tvář účastníkům 22. ročníku hromadného cyklistického závodu DAAK Tour ve Skalici u České Lípy a dalo zapomenout na deštivý loňský závod.

Kromě toho, že závod se jel jako součást Českolipského silničního poháru, byl letos zařazen také do kalendáře Severočeské amatérské ligy. To pomohlo přilákat na start nejen větší počet účastníků (122 na hlavní trati), ale především se zvýšila konkurence a Skalice se hemžila známými jmény a reprezentanty.

Kromě hlavního závodu připravil štáb místních kolem Karla Dvořáka přímo v centru obce bezpečné okruhy pro dětské a žákovské závodníky, takže se naplno bojovalo ve všech věkových kategoriích a neméně usilovně se v řadách diváků fandilo.

Vynucená změna trasy hlavního závodu na jednu stranu ochudila peloton o vrchařské prémie na Svojkově a v Brništi, ale našla objížďku přes Nové Zákupy, Velenice a Lindavu, kde se jelo po úzkých a nekvalitních silnicích. Tomu, kdo si trasu předem projel, bylo jasné, že nebude nouze o defekty a pády a to se také v plné míře potvrdilo při závodě.

Okamžitě po ostrém startu se nasadilo zběsilé tempo a první cyklisté začali odpadat již na rovině. Před nájezdem do rozbitých Velenic, chtěl být každý co nejvíce vepředu a bylo zapotřebí dostatečného umu i odvahy uhájit si své místo. Průjezd mezi Lindavou a Brništěm oddělil zhruba 40-ti člennou skupinu, která se pak ještě rozdělila ve stoupání na Krompach. Komfortní náskok si budovala dvojice nejsilnějších mužů dne Michal Malík a Jan Nesvadba. Ve spurtu měl více sil Malík, který v minulosti prošel kluby MS AUTO, KC Kooperativa SG a v současnosti hájí tým Eleven Mercedes Mitas.

Jako druhý skončil reprezentant České republiky , specialista na cyklokros a horská kola, Jan Nesvadba (Nilfis Alto Pro cycling). Následně do cíle dojížděli jednotlivci i potrhané skupiny.

Na letošní ročník závodu DAAK Tour ve Skalici u České Lípy se bude vzpomínat jako na jeden z nejrychlejších v historii. Všichni účastníci si jistě přejí, aby Karel Dvořák ve svém úsilí vytrval a připravil tento svátek cyklistiky i v příštím roce.

Výsledky 22. ročníku DAAK TOUR:Kat. do 30 let: 1. M. Malík (Eleven Mercedes Mitas), 2. J. Nesvadba (Nilfis Alto Pro cycling), 3. A. Strnad (Eleven Mercedes Mitas).
Kat. do 39 let: 1. M. Greguš (Sweep sport), 2. M. Jan (KAH Vrchlabí), 3. T. Malík (SSC Železný Brod).
Kat. do 49 let: 1. M. Pleschinger (UNIQUA Jihlava), 2. J. Synek (SKP Most), 3. O. Pavlas (Kolokrám).
Kat. do 59 let: 1. R. Ščučka (Ski Paudera), 2. J. Holas (Cyklopoint Jičín), 3. P. Adamec (Sweep sport).
Kat. nad 60 let: 1. O. Huja (Sweep sport), 2. J. Fučík (CK Vinohradské šlapky), 3. O. Hacaj (KL sport Most).
Kat. ženy: 1. K. Zezulová (Bicykl Kříž team), 2. R. Grossová (Sweep sport), 3. A. Mikšovská (CSK Praha).
Kat. junioři: 1. J. Pleva (Velosport Favorit Bílina), 2. J. Šorm (Mapei Cyklo Kaňkovský), F. Dirigl (Lasvit bikers).
Žáci starší: 1. V. Papík (CK Slavoj Terezín), 2. M. Baláž, 3. M. Holec (oba MS AUTO).
Žáci do 14 let: 1. K. Böhm, 2. M. Doležal, 3. V. Kozák (všichni Skalice).
Děti do 11 let: 1. L. Bělka (Nový Bor), 2. M. Kozák (Skalice), 3. L. Valešová (MS AUTO).
Děti do 8 let: 1. Š. Holcová (MS AUTO), 2. J. Vávra (Nový Bor), 3. T. Pechková (Skalice).
Děti do 6 let: 1. L. Frydrych (MS AUTO), 2. A. Aust, 3. A. Austová (oba Skalice).

Josef Semerád