Vůně spálených pneumatik a pohonných hmot za doprovodu hluku silných motorů. Druhé MOGUL Dakar Setkání přilákalo tuto neděli na autodrom do Sosnové zhruba pět tisíc diváků.

Bylo se skutečně na co dívat, speciály všech velikostí, upravené pro vytrvalostní závody, vypadaly patřičně drsně a jako něžná protiváha u nich postávaly sličné hostesky.

Několik šťastlivců si mohlo vyzkoušet, jaké to je sedět tři metry nad zemí ve stísněné kabině speciální Tatry nebo Liazky, která s lehkostí přeskakovala navezené valy zeminy a do zatáček se řítila rychlostí, kterou by mohlo závidět kdejaké osobní vozidlo.

Exhibice dakarských speciálů byly prokládány uměním drifterů, tedy jezdců, pro něž je jízda rovně takřka sprostým slovem. Každou zatáčku projížděli dveřmi napřed na pozadí kouřové clony od zadních pneumatik. O akustický doprovod se staraly výkonné motory těchto vozů s ručičkou otáčkoměru nebezpečně blízko červenému poli.

Přes pět tisíc lidí se přišlo do Sosnové podívat na speciály jezdící dakarskou rallye, případně posbírat podpisy jejich jezdců.

Zadriftovala si i hvězda závodů okruhových tahačů, David Vršecký. To se málem stalo osudné motoru jeho tisícikoňového stroje, který náhle vypověděl službu v průběhu jedné z exhibic. Naštěstí se jednalo jen o drobnou závadu palivového systému a tahač trefně pojmenovaný „BigBoy" odjel z okruhu bez pomoci.

Součástí sosnovského setkání byla i autogramiáda. Fanoušci se mohli osobně potkat se svými idoly a nechat si je na památku podepsat, případně s nimi prohodit pár slov.

Největší zájem byl o jezdce týmu Buggyra, který je již stálicí na závodech po celé planetě. Například pilot Martin Kolomý získal se svou posádkou loni při Rallye Dakar, v konkurenci nejlepších světových jezdců, krásné sedmé místo.

Do exhibice dakarských speciálů a mistrů driftu vložili organizátoři motoristického dne závod Mogul driving cupu, což je série utkání amatérů a profesionálů konající se na sosnovském autodromu. Závod s přehledem vyhrál teprve čtrnáctiletý Petr Semerád s vozidlem Mitsubishi Lancer EVO. Petr je vycházející závodní hvězda a podle zasvěcených jej čeká velká budoucnost.