„Jsem rád, že se nám to povedlo a máme důležité tři body. Kluky musím pochválit za bojovný výkon, otáčeli jsme čtvrtý zápas v řadě a to si myslím, že je dobrá cesta,“ řekl trenér vítězů Karel Kruliš.

„Za sebe bojovné a nepříliš pohledné utkání jsme bohužel ztratili během jedné minuty. Zkušenější mužstvo by podobný průběh již nepustilo a dovedlo by ho do vítězného konce. Naplno se projevuje naše momentální rozpoložení, herní nevyzrálost a naivní chyby nás bohužel stojí body a lepší tabulkové postavení. Zkušenosti, které před sezonou a během sezóny odešly, se nahrazují těžce, a tak si tímto nezbytným procesem musíme projít a z každého takového utkání se ponaučit,“ řekl pro web fcdemoni.cz brněnský kouč Tomáš Galia.

Utkání bylo s moravským celkem od první minuty vyrovnané. Hráči si nic nedarovali, což vyústilo v mnoho kontaktních, ale divácky atraktivních soubojů. A především v několik pohledných kombinací a střel na obě branky.

„Co my všechno nedáme za příležitosti… Ale prvních deset minut jsme byli spíše aktivnější my, poté zase převzali více balón hosté,“ glosoval úvod duelu čekolipský trenér Karel Kruliš.

Jako první se trefil českolipský Havrda, který se šťastnou tečí dokázal téměř očima protlačit míč do branky. Poté mohl zvyšovat i Zapletal, ale míč skončil na tyčce hostující branky. Jak naznačil domácí trenér, po této šanci se začali zviditelňovat ve hře i Brňané. Jejich aktivitu nakonec dokázal zužitkovat Ovčačík po rázné střele z přímého kopu.

Na domácím týmu bylo znát, že se žene za vítězstvím, které by přineslo jistotu setrvání nejvyšší ligy i pro příští rok v České Lípě. Hosté se proto museli uchylovat k zákrokům za hranicí pravidel a ještě před koncem prvního poločasu nasbírali pět akumulovaných faulů. Poslední minuta patřila dominantnímu tlaku České Lípy, ale průběžné vedení se nezrodilo.

Po poločase dokázali domácí navázat tam, kde byl zápas přestávkou přerušen. Vše vyvrcholilo divácky výbornou pasáží hry. Kotek se zvládl zbavit obránců, brněnského brankáře téměř obešel a rozhodl se vystřelit do prázdné branky. Jenže zázračným způsobem moravský gólman nohou střelu instinktivně vykopl a fanoušci, kteří se zvedli v oslavě jistého gólu, si zklamaně sedali zpátky. Poté ještě Havrda napřáhl k odražené střele a zkusil prostřelit vše z první. To se mu povedlo, ale rána se odrazila pouze od břevna a fanoušci se chytali za hlavu podruhé.

Téměř infarktově ale přišel protiúder. Hosté se ocitli v protiútoku, který chladnokrevně proměnili a ke zklamání všech v hale poslali Helas do vedení.

Hned za minutu ale Semerád prokázal skvělý přehled ve hře, vyčíhl si mezeru mezi obránci a brankářem a střelu přesně usměrnil až za brankovou čáru.

Po několika vteřinách našel centrem Švec Zapletala a ten otočil skóre ve prospěch domácích.

Brno sáhlo ke konci i ke hře bez brankáře, ale českolipští Démoni dokázali soustředěnou obranou jednobrankový náskok udržet a tím si zajistili i setrvání v nejvyšší lize. Aby radosti nebylo málo, tak výhra 3:2 nad Helasem Brno ještě znamená posun na místa pro play-off a českolipský cíl je tedy blízko.

„Zápas s brněnským Helasem byl nesmírně vyrovnaný, věděli jsme, že soupeř nedá svou kůži lacino. První půle byla hodně vyrovnaná, i když šancí jsme si vytvořili více, tak do šaten se šlo za stavu 1:1, ve druhé půli jsme byli více na míči a z toho pramenily šance, ale ty se nám nedařilo proměňovat. Nastřelili jsme třikrát tyč, spoustu šancí vychytal brankář hostí,“ dodal zkušený trenér České Lípy Karel Kruliš.

Varta futsal liga, 17. kolo:

Démoni Česká Lípa – Helas Brno 3:2 (1:1).

Branky a nahrávky: 7. Havrda (Švec), 35. Semerád (Švec), 35. Zapletal (Švec) – 14. Ovčačík, 34. Prokeš (V. Cupák)