Závodníci se v sobotu odpoledne představí také v Global Assistance Aréně v Sosnové. I tady bude k vidění kompletní domácí špička, doplněná několika zvučnými jmény světové či evropské rallyové scény.

Nor, kam se podíváš

Bezpochyby největší hvězdou letošní Rally Bohemia bude norský závodník Mads Ostberg, který se spolujezdcem Jonasem Anderssonem odstartuje v české premiéře s Fordem Fiesta RRC. Dosud přitom nikdy v České republice nestartoval v rally soutěžní jezdec, který v témže roce zvítězil v soutěži mistrovství světa WRC. Madsi Ostbergovi se to podařilo na jaře v Portugalsku.

Pořadatelům Rally Bohemia se mezi přihláškami objevily i dvě od továrního týmu Škoda Motorsport. Domácí barvy tak bude hájit Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem, a také populární Finové, vítězové Rally Bohemia z let 2009 a 2010 a členové továrního týmu Škoda Motorsport Häninnen a Markkula.

Z domácí rally špičky jmenujme Romana Krestu se Škodou Fabia S2000, který zde v loňském roce měl se spolujezdcem Petrem Grossem našlápnuto k velmi cennému výsledku.

Nebude chybět loni nejúspěšnější český jezdec Rally Bohemia Pavel Valoušek, kterého v letošní sezoně v Peugeotu 207 S2000 naviguje Lukáš Kostka. Jako lvi ale určitě budou bojovat i Václav Pech jun. s Petrem Uhlem a exotickým vozem MINI S2000 nebo například Tarabus s Trunkátem a další Škodou Fabia S2000.

Legenda v zákulisí

Kromě největší hvězdy Matse Ostberga se ale v Sosnové letos ukáže i jiný slavný Nor. Když vítězil na českých silnicích, nebyla drtivá většina závodníků, kteří se letos představí na Rally Bohemia, ještě ani na světě. Norská legenda John Haugland vyhrál Rally Bohemia v letech 1977, 1979 a 1980,

Tentokrát se však nepředstaví za volantem soutěžního vozu, ale jako poradce dvou mladých talentů z Dánska.

„Rally Bohemia je společně s Monte Carlem moje nejoblíbenější asfaltová soutěž, kterou jsem kdy jel. Soutěž je tradičně velmi dobře organizovaná, rychlostní zkoušky jsou technické, mají charakter, jsou bez retardérů a pro talentované jezdce, kteří umí jet rychle, přináší nevšední zážitek a radost," vyznal se trojnásobný vítěz Rally Bohemia, který soutěžil s vozy Škoda a je považován za „polovičního Čecha".

„Kdo Bohemii zvládne, má šanci být dobrý všude. Na druhou stranu tratě nikomu nic neodpustí a pro začátečníky je to velice, velice tvrdá škola."

Haugland bude na letošní rally Bohemia radit mladým Dánům Simonu Larsenovi a Simonu Valentinovi. „Oba dva jsou velmi talentovaní a doma v Dánsku velmi úspěšní, tamní tratě ale nedosahují obtížnosti Rally Bohemia, rozhodně je v nich velký potenciál, který stojí za to rozvíjet," řekl o svých svěřencích jejich slavný mentor John Haugland.