I přes nabitý program přijal šachový velmistr David Navara pozvání na rozhovor. Celebrita ve svém oboru, mimo jiné bronzový z mistrovství Evropy v bleskovém šachu.

Existuje soupeř, proti kterému se mu nepříjemně hraje? Vyhne se šachovým partiím během Vánoc? A kdo může za to, že máme v České republice výborného šachistu? To vše v exkluzivním rozhovoru pro Českolipský deník.

Můžete přiblížit mistrovství Evropy, z kterého jste si přivezl bronz?

Bylo to mistrovství Evropy v bleskovém šachu. Účastnilo se přes tři sta soutěžících, z toho bylo 61 velmistrů. Není to úplně nejvyšší elitní akce, protože se většinou ti nejsilnější evropští šachisté neúčastní. Ale Evropa je natolik silný šachový kontinent, že i tak to byla silná soutěž.

Jak jste se dostal k šachům?

K šachům jsem se dostal v šesti letech tak, že mi babička půjčila šachovou knížku. Z ní jsem se naučil pravidla a hra mě zaujala. Následovala četba dalších knížek a začal jsem hrát turnaje.

Co je potřeba pro to, aby člověk patřil v šachu mezi ty nejlepší?

Je potřeba na sobě pracovat a také je důležitá podpora ze strany rodiny. Rovněž jsou důležití dobří trenéři.

Překvapení. Šachisté Lysé nad Labem porazili Novoborský ŠK, ten padl po devíti letech. Nad šachovnicí jsou zamyšlení lyský Tamir Nabaty (vlevo) a David Navara.
Prohra? Máme co slavit, smál se šachista Boleslav

Jaké máte civilní zaměstnání?

Jsem profesionální šachista. To znamená osoba samostatně výdělečná činná.

Existuje nějaký soupeř, na kterého se vyloženě těšíte, a naopak ten, kterého si nepřejete potkávat příliš často?

Samozřejmě se mi s některými hráči hraje lépe a s některými hůře. Obecně se těším na soupeře, kteří jsou silní a kteří hrají zajímavé partie. Třeba taková šachová partie s maďarským velmistrem je vždy zajímavá. I soupeře, který mi nesedí, samozřejmě mám. Například je to Hikaro Nakamura z Ameriky. Patří mezi nejlepší šachisty na světě, i když je v žebříčku níže. Právě s ním se mi hraje špatně.

Je něco, co vás dovede vyrušit v šachové partii?

Mě dovede vyrušit leccos. Nejčastěji dokážu vyrušit sám sebe. Záleží ale na tom, na kolik si to člověk připouští. Pokud jsem v dobré formě a jsem soustředěný, tak se vyrušit nenechám.

Českolipský florbalista a nově i radní Štěpán Slaný.
Naše město by měl reprezentovat smysluplný projekt, říká Slaný

Novoborský klub nyní musí dohánět své soupeře. Jak se cítíte v této pozici?

Je to nezvyk. Bylo by příjemnější být na prvním místě. Ale věřím, že se tam ještě dostaneme. I když to nebude snadné. Mám tam dva velice nebezpečné konkurenty. A ani ostatní družstva nesmíme podcenit.

Přes svátky, které jistě vás jako evangelíka musí oslovit, plánujete spíše se uvolnit a dívat na pohádky, nebo si raději sednete v klidu k šachovnici?

Něco mezi. Od obojího trochu. Tedy na pohádky se dívat nebudu, ale budu odpočívat. Ale i na šachy dojde.

Jaký velký turnaj vás čeká?

Teď tak velký ne. Teď 22. prosince mě čeká mistrovství republiky v bleskovém šachu. Jinak větší akce mě čeká v březnu, kdy se v Praze bude konat šachový festival a já tam budu hrát ve velmistrovské části spolu s dalšími silnými hráči. Na ten se skutečně těším, ale je ještě daleko.

Zlata Vostrá