Ne jeden tým v nejvyšší české futsalové soutěži, ale hned tři. To je výsledek unikátní sezóny, kterou zažil českolipský futsalový klub FC Démoni. O postupu jejich mužského A-týmu mezi futsalovou elitu České republiky se toho napsalo už hodně. A-tým mužů ale není jediným družstvem, které si v démonském dresu v nové sezoně zahraje nejvyšší soutěž.

„Nově vytváříme dva dorostenecké týmy, jeden v kategorii do šestnácti let, druhý v kategorii do osmnácti let věku. Oba dva týmy budou hrát ve svých kategoriích I. ligu, tedy nejvyšší soutěž u nás," popsal Jiří Šubrt, prezident klubu FC Démoni Česká Lípa.

Démoni dosud dorostenecké týmy neměli. Teď je pro ně vytvoření a působení týmů mladých nadějí povinností. Je to totiž podmínka pro start A-týmu mužů v I. lize.

„Takže Česká Lípa bude mít prostřednictvím našeho klubu tři první ligy, tři nejvyšší soutěže. Už je rozlosováno, v prvním kole se tady v České Lípě představí dorostenci Slavie Praha a Bohemians Praha. Myslím si, že i utkání těchto dorosteneckých lig bude pro diváka hodně atraktivní," dodává Jiří Šubrt.

Podle něj nebylo zpočátku vůbec jednoduché mládežnické týmy vytvořit. „Nesháněli jsme kluky jednotlivě, ale snažili jsme se oslovit přímo kluby, což nám ale zpočátku moc nevyšlo," přiznává šéf českolipských futsalistů.

Nakonec se ale Démoni domluvili na vzájemné spolupráci s Lokomotivou Česká Lípa. Mladí fotbalisté z „Lokotky", kteří věkově splňují podmínky pro start v mládežnických futsalových týmech, si tak kromě velkého fotbalu zahrají také futsal.

„Pro Lokomotivu, jako fotbalový klub, je to výhodné, neboť mládežnické soutěže ve futsalu probíhají v době, kdy má velký fotbal přestávku. Takže oni jsou v té době stejně v tréninku a od nás díky tomu mají zajištěnou kompletní zimní přípravu včetně mistrovských zápasů," popisuje Jiří Šubrt.

Mládežnické týmy Démonů už znají i své trenéry. Jedním z nich by měl být bývalý trenér A-týmu Petr Janecký, druhým někdejší šéftrenér futsalistů v Ústí nad Labem Matěj Lačný, který žije v České Lípě. „Chtěli bychom, abychom v dorostencích měli základnu, která bude potom nastupovat do A-týmu," říká o cílech pro mladé hráče Šubrt.

Démoni mají také tým žen, který zatím každoročně usiloval o postup z krajského přeboru mezi osm nejlepších týmů v republice.

O titul mistra republiky se ale dosud utkávali pouze přeborníci kraje a českolipským ženám tento titul vždycky unikl, také letos skončily „až" druhé. „Doufáme ale, že v nové sezóně se nám už podaří se mezi elitu protlačit. Ženské soutěže teď navíc budou vypadat jinak. Vytvořily se divize, takže by měla být ženská soutěž mnohem kvalitnější," dodal na závěr Jiří Šubrt.

Michael Polák