Českolipské „Fazole“ byly nuceny odehrát utkání proti týmu z Litoměřic v azylu Nového Boru a pro udržení druhé ligy potřebovaly bodovat. Jenže Litoměřice z tohoto pohledu nebyly nejvhodnějším soupeřem, protože v případě svého vítězství a souhry okolností v dalších zápasech ještě mohly pomýšlet na play-off.

F.A. Zole - Litoměřice 5:3

Hned začátek zápasu před zraky přibližně čtyřiceti diváků napověděl, že nikdo nezíská body zadarmo. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a k vidění bylo pár ostřejších zákroků, ovšem první žlutou kartu dostal hostující Šimáček, paradoxně za závadu na výstroji. Vzápětí přišel gól domácích, o který se pěknou střelou k tyči postaral Z. Brož po asistenci brankáře Chadraby. Druhý následoval až po téměř deseti minutách a jeho autorem byl V. Brož, jemuž přihrával Šídlo.

Soupeř poněkud znervózněl a v následujících třech minutách nasbíral tři akumulované fauly. Do konce poločasu se už nic zásadního neudálo, pokud ovšem nepočítáme několik neproměněných šancí ze strany domácích, přičemž zejména Burianův pád při pokusu zasáhnout míč před prázdnou brankou stál za to.

Zkraje druhé půle „Fazole“ vstřelily během jedné minuty dvě branky, první V. Brož a druhou Burian. Zdálo se, že zápas je rozhodnut, soupeř byl ale jiného názoru a ve 23. a 25. minutě snížil na rozdíl dvou gólů. V tu chvíli neproměněné šance mrzely dvojnásobně. Další pokusy hostí však úspěšné nebyly. Chadraba předvedl několik efektních zákroků a obrana domácích pracovala spolehlivě.

Ve dvaatřicáté minutě V. Brož po hezké sólové akci po levém křídle uzavřel hattrick. Litoměřice si vzaly oddechový čas, odvolaly brankáře a hrály s pěti hráči v poli. Sice se jim dařilo držet míč na polovině domácích, ale nedá se hovořit o žádném souvislém tlaku. Navíc „Fazole“ podnikaly nebezpečné protiútoky a zazdily několik dalších šancí.

V poslední minutě se od Šídla, který se předtím dvakrát zúčastnil takovýchto nervy drásajících manévrů v okolí litoměřické branky, míč nešťastně odrazil do té českolipské. Gól byl připsán Grunertovi, a vzhledem k tomu, jak málo času zbývalo do konce, se domácí ani nepokoušeli zpochybnit jeho platnost, ačkoli balón přešel brankovou čáru jen těsně. Zápas tedy skončil 5:3.

Fazole tak udržely devátou příčku, a tím i druhou ligu pro příští sezónu. Z první ligy totiž společně s Andy Liberec nakonec padá Šumperk, jenž bude hrát ve 2. lize východ.

Góly: 5. Z. Brož, 15., 22. a 32. V. Brož, 22. Burian.

Sestava Č. Lípy: Chadraba (Švasta) Beránek, Kočí, Burian, Šídlo, V. Brož, Z. Brož, Souček, Havlásek.

MICHAL PROKOP