Nečekaný debakl s deseti inkasovanými góly schytal lídr tabulky 1. ligy florbalistů z České Lípy. V prvním utkání letošního roku na palubovce klubu Start 98 v pražských Kunraticích prohrál vysoko 4:10. Hosté nezvládli především první třetinu, během které třikrát inkasovali a rázem prohrávali 0:3.

FBC Start98 - FBC BRZDY CZ Č. Lípa 10:4 (3:0, 3:2, 4:2)

„Bohužel jsme nejprve špatně pokryli soupeřův volný úder a tečovaná střela skončila v naší síti. Pak jsme na druhé straně pokazili rozehrávku z rohu a v rychlém kontru dva na jednoho jsme dostali druhou branku. Od té doby byla naše hra velmi nesoustředěná," přiznal pro Deník kriticky hrající manažer českolipského výběru Štěpán Slaný.

Právě on na začátku druhé periody za stavu 3:0 proměnil trestné střílení, ovšem během dalších dvou minut si domácí celek zásluhou přesných koncovek Šišmy, kanonýra Vavra a Vašíčka vytvořil pětibrankový náskok 6:1. Gól domácího Vašíčka padl v přesilovce, kdy byl vyloučen Motejzík. A pak na palubovce pražských Kunratic začalo být docela dost horko…

Sudí postupně vykázali na trestnou lavici hostujícího Jirsu (bránění ve hře), Slaného (hrubost) a Mlejnka (bránění ve hře), přesto se oslabené České Lípě podařilo snížit z trestného střílení zásluhou Nováka 6:2.

Nakonec se Start 98 radoval z vysokého vítězství 10:4. Lípa vyhrála jen na počet vyloučených v poměru 1:7…

Na dotaz Deníku směřovaný ke Štěpánu Slanému, proč měla Lípa tolik hráčů na trestné lavici, odpověděl: „Mám trochu pocit, že se to rozhodčím vymklo z rukou. Lípa se vždycky prezentovala tvrdou hrou. Někdy na hranici pravidel, a i přesto, že některé zákroky byly za hranicí, tak se daly najít střety naprosto čisté. A za ty jsme si museli odsedět tresty…"

Vy jste ale tentokrát obdrželi dohromady 39 trestných minut!

Je to určitě náš nový rekord… Přitom v předchozích sezonách, až do tohoto zápasu, jsme byli nejslušnějším družstvem 1. ligy.

Vyloučen byl také českolipský trenér Jiří Stožický. Za co konkrétně?

Nelíbilo se mu přísné pětiminutové vyloučení Milana Tichého. Jeho rozhovor s rozhodčími byl asi po zásluze oceněn červenou kartou a nyní bude vše řešit disciplinární komise. Věříme, že dostane co nejnižší trest.

Domácí kouč David Derka se po utkání nechal slyšet, že by si měla Lípa uvědomit, pokud chce postoupit do extraligy, že takhle se na hřišti nechová tým s ambicemi na postup do nejvyšší soutěže v České republice. Co k tomu řeknete?

Funkcionáři a hráči Startu nyní dělají, že ví, jak se dělá florbal. Měli by si vzpomenout na první vzájemné utkání letošní sezony, kdy u nás naprosto nezvládli emočně závěr zápasu. Takže k tomu já nemám víc co říct. Asi ještě to, že s Davidem Derkou jsme bydleli na koleji na jednom pokoji a jsme velmi dobří kamarádi. (úsměv)

Může tento zápas nějak negativně ovlivnit psychiku týmu pro příští duely?

Naopak. My potřebujeme takovéto špatné zápasy. V utkání proti Startu 98 se stalo snad všechno, co se stát mohlo: vysoká prohra, častá a zbytečná vyloučení, vyloučení trenéra, ale také naše stažení průběžného výsledku z 1:6 na 4:6, což svědčí o slušné fyzické kondici. Je to dobrý odrazový můstek do dalších zápasů.

Branky a asistence: 5. Šišma (Štyler), 13. Vavro (Šišma), 16. Stejskal (Kropáček), 23. Šišma (Vavro), 25. Vavro (Mareš), 31. Vašíček (Vavro), 52. Vašíček (Pražák), 56. Piňos (Vavro), 57. Vavro (Stejskal), 58. Vavro (Mareš) - 23. Slaný (TS), 35. Novák, 48. Kroupa (Karel), 50. Vnuk (Novák). Rozhodčí: Dolanský, Sýkora. Vyloučení: 1:7, navíc Tichý 5 minut, Vlček 5 minut, Jirsa (všichni Česká Lípa) 2+10 minut. Využití: 5:0. V oslabení: 0:1. Diváků: 105.
Start98: Kotoun - Haspeklo, Procházka - Pražák, Vašíček, Schuller, Horák, Votruba, Štyler, Stejskal, Zeidler, Mareš, Piňos, Kiprov, Hynek, Vavro, Šišma, Kropáček. Trenér: David Derka.
Česká Lípa: Ponomarev - Motejzík, Mlejnek, Slaný, Tichý - Bezouška, Novák, Podrabský, Karel, Merlíček, Pastor, Jirsa, Vlček, Kroupa. Trenér: Jiří Stožický.

1. florbalová liga.