Už jen tři body náskoku před druhým týmem tabulky 1. ligy mají florbalisté České Lípy. Po pátečním domácím duelu s Kladnem, ve kterém Českolipští podlehli po samostatných nájezdech, na ně ostře dotírá SK Bivoj Litvínov.

A je možné, že po dnešní dohrávce bude mít tříbodovou ztrátu na Lípu také pražský celek Start 98, který hraje na palubovce Black Angels. Pokud tam Černí Andělé vyhrají, dá se v závěrečné fázi základní části soutěže (zbývají poslední 4 kola) očekávat ještě pořádné drama.

Zatímco svěřenci Jiřího Stožického v následujícím dějství (7. února) odcestují na těžkou půdu do Svitav, tak Bivojové ze severu Čech hostí beznadějně poslední Opavu, kdy se předpokládá povinná výhra Litvínova…

FBC BRZDY CZ Č. Lípa - FBC Kladno 4:5 SN (1:2, 1:1, 2:1 0:0)

Do branky České Lípy se po dvouzápasové pauze vrátil Ivan Ponomarev a po zranění se v sestavě objevil Jan Hřebřina. V úvodu utkání byli domácí aktivnější, Novákovu zajímavou ránu vyrazil Cmíral maskou. Paradoxně však hostitelé inkasovali jako první, po přihrávce Přívary pálil do odkryté branky Jakub Prošek.

Dobrou šanci na vyrovnání měla Česká Lípa v přesilové hře, v níž ale Tichý trefil jen tyč. V čase 14:44 udeřilo Kladno podruhé. Jirsa ztratil míček a z protiútoku se prosadil Adam Nolč. V závěru první třetiny nejprve neuspěl Jansa, ale dvě vteřiny před sirénou se už českolipští fanoušci radovali. Nahození Motejzíka tečoval před Cmíralem Štěpán Slaný.

Nervy do posledního konce, tak vypadal zápas mezi domácím týmem FBC Brzdy Česká Lípa a Kladnem.Na začátku druhého dějství měly Brzdy pořádný kus štěstí, neboť jejich zaváhání v rozehrávce Gruber nepotrestal. Vzápětí se o srovnání stavu pokusili Bezouška, Slaný a Novák, jenže síť se za Cmíralem podruhé rozvlnila až ve 32. minutě. Tichého střelu od mantinelu usměrnil chirurgicky jemnou tečí Jakub Jirsa.

Poté byl vyloučen Baudisch a při vlastním oslabení se do úniku dostal Slaný, který ale bekhendový blafák do gólového konce nedotáhl. Když svou příležitost nevyužili domácí, přihlásili se o slovo hosté. Šimůnkovu nabídku bezpečně zužitkoval Tomáš Leipner, čímž zařídil svému týmu jednobrankové vedení.

Severočeši však ve třetím dějství skóre otočili ve svůj prospěch. Nejdříve zkoušel Slaný zajímavou fintu, kdy nabral míček na čepel hole a snažil se jej propasírovat za brankovou čáru. Nicméně v čase 50:47 bylo ve sportovní hale zase veselo. Vnukovi pokus sice nevyšel, ale hracího předmětu se záhy zmocnil Jakub Jirsa, jenž přesnou střelou zpoza obránce vyrovnal na 3:3.

O dvě minuty později se Jirsa převtělil do role nahrávače a jeho přihrávkou nepohrdl Jakub Novák. Jednobrankový náskok ale České Lípě vydržel pouze osmapadesát vteřin, pěknou kombinaci Kladna zakončil Jan Louvar. V samotném závěru základní hrací doby měla obě mužstva po jedné šanci. Leipner v situaci dva na jednoho volil přímé zakončení, na které si Ponomarev počkal. Na opačné straně hřiště se před Cmíralem ocitl úplně volný Slaný, ale bekhendovým blafákem tento napínavý duel nerozhodl.

V prodloužení byli nejblíže rozhodující trefě Kladenští, po tečované ráně Slivky zazvonila za Ponomarevem horní tyč. Když o vítězi tohoto střetnutí nerozhodl ani nastavený čas, přišly na řadu samostatné nájezdy. V první sérii uspěli Řeháček a Novák, ve druhé proměnil Louvar, na jehož zásah Jirsa nezareagoval. Bod navíc tak měl na své florbalce Šimůnek, ale díky Ponomarevově zákroku zůstala Lípa ve hře. Milan Tichý však musel proměnit, ale když své brankářské kvality prokázal i Cmíral, radovalo se z bonusového bodu Kladno.

Ohlasy

Trenér hostí Jan Buk po zápase uvedl: „Podali jsme velmi dobrý výkon při bránění a hře bez míčku, jenže při zakládání útoků jsme dělali zbytečné chyby. Soupeř také chyboval, ale my ho nedokázali tak často trestat, a proto si vezeme pouze dva body."

Kouč České Lípy Jiří Stožický hodnotil duel podobně: „My jsme těch chyb v tomto zápase udělali daleko víc než Kladno, což nás stálo výhru."

Branky a asistence: 20. Slaný (Motejzík), 32. Jirsa (Tichý), 51. Jirsa (Vnuk), 53. Novák (Jirsa) - 5. Prošek (Přívara), 15. Nolč (Gruber), 37. Leipner (Šimůnek), 54. Louvar (Přívara), rozhodující nájezd: Louvar. Rozhodčí: Nábělek, Štengl. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváků: 207.
Česká Lípa: Ponomarev - Bezouška, Vnuk, Jeřábek, Motejzík, Mlejnek, Novák, Podrabský, Tichý, Hřebřina, Karel, Matějíček, Jansa, Slaný, Jirsa, Hnízdil, Baudisch, Vlček, Kroupa.
Kladno: Cmíral - Chvojka, Pertlík, Slivka, Linhart, Řeháček, Přívara, Richtr, Prošek, Nolč, Leipner, Louvar, Gruber, Šimůnek.

Další výsledky

Pelhřimov - Svitavy 4:3 pp
Opava - Znojmo 4:6
Rožnov p/R - Litvínov 5:9
Ústí FBŠ - Hattrick Brno 12:4
BLACK ANGELS - FBC Start 98 (dnes od 20 hodin)

1. florbalová liga.

Michal Šandor, Radek Valenta