Ve středu se utkali pod Ještědem s extraligovým Libercem, který trochu nečekaně porazili 6:3.

Liberec - Česká Lípa 6:3

V českolipském kádru chybělo kvůli zraněním a pracovním povinnostem několik důležitých hráčů. Zranění vyřadilo ze hry staronovou posilu Petra Procházku, dále pak Lukáše Koteru a Juraje Rozmana. Pracovní povinnosti nepustily do zápasu Jana Tregnera a Jana Filipce. Své první dny v roli novopečeného otce si pak užíval Radek Bezouška. I tak ale mohli trenéři České Lípy v utkání hraném na 4 x 20 minut počítat se třemi kompletními formacemi.

V první čtvrtině se hostující celek hledal, vázla komunikace především v obraně a společně s děravým napadáním měl Liberec možnost vyzkoušet rychlé protiútoky na gólmana Ponomareva. Poprvé však udeřilo na druhé straně. Jeřábek zužitkoval volný prostor na vrcholu brankoviště a střelou o tyč nedal Urbanovi šanci.

To však bylo od Lípy vše a do konce čtvrtiny si každá formace vybrala slabší moment. Nejprve si zaběhl za obranu liberecký útočník, který pohodlně zpracoval dlouhý pas a trochu se štěstím procpal míček na ruského reprezentanta v českolipském brankovišti 1:1. Totožná situace se opakovala u druhé pětky o pár minut déle 2:1.

O poslední zápis v první části se postaral především slabý důraz českolipských hráčů, když nechali zakončit bývalého českolipského hráče Nágra, který poslal Liberec už do dvoubrankového vedení 3:1.

Zlepšení ve druhé třetině

Druhá čtvrtina již byla v podání Lípy o mnoho lepší, vyhrané osobní souboje a chladnější hlava při rozehrávce soupeře přinášela i zajímavé brejkové situace, jednu z nich využil po nahrávce Karla Marhan, když nadvakrát překonal libereckého brankáře. O srovnání se postarala přesilovková formace, Slaný dlouhou nahrávkou našel Motejzíka, který z první nabil Mlejnkovi na střed 3:3.

Třetí část začínali po faulu Marhana Českolipští v oslabení, po kvalitním forčekingu Merlíčka se k míčku dostal Slaný, zahrál libereckému obránci Böhmovi na „housle" a pohodlně poslal Lípu do vedení. Lípa pak nevyužila několik zajímavých šancí, do tempa se začali dostávat i mladíci Merlíček Mach Jansa (pro poslední dva to byla premiéra v mužském áčku). Na konci čtvrtiny ukázal svojí sílu Tichý, když vytáhl míček na střed mezi dva hráče, prohodil na Vondráčka a ten se z levého křídla nemýlil 3:5.

Poslední část zápasu byla ve znamení zvýšené liberecké aktivity, ta však byla většinou bezzubá a končila na zkušenostech českolipské defenzívy, která si s tlakem většinou s přehledem poradila a pouštěla útočníky do rychlých brejků, které však většinou končily v zámezí nebo na těle libereckého gólmana.

O brankovou tečku v utkání se postaral Mlejnek, když po rozehrání volného úderu Jirsou trefil přesně skulinku nad ramenem 3:6. V posledních minutách se ještě pokusil soupeř o zdramatizování, jediná zajímavá střela v podání Klucha však skončila na břevnu Knola, který se mohl radovat z půlzápasového čistého konta.

Ohlasy trenérů

„V úvodu zápasu jsme se nemohli dostat do tempa, chyběla komunikace a měli jsme problém s naší aktivitou, kterou nám Liberec jednoduše přehrával, a tím docházelo i k velkému množství protiútoků. V průběhu zápasu jsme se však postupně zlepšovali, mladí hráči získávali jistotu a zápas jsme s přehledem dotáhli do vítězného konce," hodnotil úvodní duel letošní průpravy českolipský trenér Jiří Stožický. „Mám radost z výkonu celého týmu, protože i přes absenci pěti hráčů jsme hráli velmi kvalitně. Je potřeba si však uvědomit, že Liberec je na úplném začátku přípravy, navíc tvoří úplně nový mladý tým, který to nebude mít v extralize jednoduché a asi bude spíše myslet na záchranu než na play off," myslí si českolipský kouč Stožický.

Jeho kolega Štěpán Slaný poté odpověděl na dotaz Deníku, jak bude příprava mužstva vypadat.

„Ta je v plném proudu již měsíc. Máme pět fyzických tréninků týdně, postupně do toho budeme vkládat herní průpravu s hokejkami a v půlce července nás velký turnaj, kde budou týmy z extraligy, jako Tatran Střešovice, Vítkovice, Boleslav. Absolvujeme také fyzické soustředění v Osečné, pak pojedeme na mezinárodní turnaj do Lotyšska a odehrajeme i další přátelské zápasy, včetně Českého poháru. Věřím, že příprava českolipského týmu bude úspěšná," doplnil Slaný.

Připomeňme, že muži FBC začínají premiérovou sezonu v první lize 15. záři na půdě Brna, o týden později přivítají celek Kladna.

Body: Jeřábek, Marhan (Karel), Mlejnek (Motejzík), Slaný (Merlíček), Vondráček (Tichý), Mlejnek (Jirsa).

Sestava České Lípy: Ponomarev (1. a 3. část), Knol (2. a 4. část) - Slaný, Novák, Tichý, Vnuk, Mlejnek, Jirsa Merlíček, Mach, Jansa, Vondráček, Motejzík, Smolnický, Karel, Jeřábek, Marhan. Trenéři: Jiří Stožický, Štěpán Slaný, Štěpán Motejzík.