Zejména rychlou kombinační hrou předčili florbalisté FBC Česká Lípa své soupeře na úvodním dvoukolovém turnaji v Novém Boru. Mohli si ji dovolit. Mají široký kádr, který v létě poctivě trénoval a zapojil se do řady turnajů a zápasů s týmy z vyšších soutěží.
„Zúročili jsme letní přípravu, která byla nejtvrdší v celé historii klubu,“ podtrhl přednost svých svěřenců trenér Štěpán Slaný. Česká Lípa se utkala s Plzní, proti které se jí v minulých letech dařilo a s Ústím, tedy týmem, který loni bojoval o postup.

FBC CL-NET Č. Lípa – FBC Plzeň 8:2 (2:1, 4:1, 2:0)

Poslední vzájemné měření sil v minulé sezoně dopadlo ve prospěch České Lípy také poměrem 8:2. Začátek sobotního zápasu ovšem na podobnou kanonádu nevypadal. Ve čtvrté minutě se sice z levého křídla k bližší tyči z volného úderu trefil Rozman, ale to bylo na dlouhou dobu vše. Lípa nicméně měla územní převahu a do vyložených šancí Plzeň nepouštěla. Ke konci první třetiny zvýšil na 2:0 Procházka, ale Plzeň dokázala hned zareagovat. Sedm vteřin před koncem nasadil brouka do hlavy trenérům Motejzíkovi a Slanému plzeňský Kotyza, když snížil na 2:1.

Ve druhé třetině Česká Lípa neudržela koncentraci moc dlouho a vyloučení Kočana po půl minutě potrestal Szabo. Na straně CL-NETu byl ovšem ten den neomylný Rozman. V páté minutě se opakovala situace z první třetiny, kdy kapitán Mazůrek rozehrál volný úder u levého mantinelu a Rozman opět zamířil přesně k bližší tyčce nejistého gólmana Hurdy – 3:2. V deváté minutě byl vyloučen plzeňský Kleiner a jeho nedisciplinovanost potrestal Jeřábek po asistenci Mlejnka. Tento gól strhnul menší lavinu dalších přesných zásahů. Ve dvanácté minutě z pravého křídla zavěsil Procházka a minutu po něm zkompletoval hattrick Rozman, který se prosadil naprosto stejně, jako v předchozích dvou případech.
Účet zápasu ve třetí třetině ještě podtrhli Jedlička a výstavní bombou téměř z poloviny hřiště junior Jakub Jirsa.

Branky a asistence: 4., 20. a 28. Rozman (3x Mazůrek), 14. a 26. Procházka (Mlejnek, Jedlička), 25. Jeřábek (Mlejnek), 36. Jedlička (Mlejnek), 40. Jirsa (Mlejnek) – 15. Kotyza (Janů), 17. Szabo (Houdek).

FBC CL-NET Č. Lípa – TBC 68 Ústí n. L. 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Loňský favorit západní části 2. ligy v boji o postup neuspěl a odešla z něj řada hráčů. V Novém Boru se tak potvrdily nejen předpoklady, že Ústečtí přijedou k prvním zápasům nové sezony ve slabší sestavě, ale také, že nepřijedou v hojném počtu.
Ústí nastoupilo k utkání pouze s 9 hráči, kteří, přestože žádnou ze třetin neodchodili, neměli proti 17 českolipským florbalistům šanci uspět. Ti je předčili hlavně rychlostí, se kterou byli schopni jak útočit, tak se po ztrátě míčku vracet do obrany.

A právě kvapný návrat do defenzivy byl pro Českolipské v první třetině častým jevem. Na jejich konto totiž šla řada zbytečných chyb. „Po prvním zápase jsme byli namlsaní a mysleli si, že to tam bude padat samo. Každý si chtěl dát gól a hrál sám na sebe. V první třetině jsme nehráli jako tým,“ popsal slabší chvíle svého celku Štěpán Slaný.

Česká Lípa měla nicméně jasně více ze hry. Na Ústeckou bránu se valil jeden útok za druhým a brankář Matěj měl plné ruce práce. Svou klec neubránil celkem čtyřikrát. Kromě gólů Nágra a Jeřábka v první třetině, stojí za zmínku zejména jedna ze dvou branek Jedličky. Ve 26. minutě zvyšoval třiadvacetiletý útočník na konečných 4:0 efektním potažením míčku čepelí vzduchem zpoza branky a zpětným zasunutím za záda bezmocného gólmana hostí.

Branky a nahrávky: 3. Nágr, 12. Jeřábek (Rozman), 19. Jedlička (Jeřábek), 26. Jedlička (Jeřábek).

Sestava FBC Č. Lípa pro obě utkání: Knapčík, Knol - Mazůrek, Kočan, Poledno, Jirsa, Vnuk - Jeřábek, Tregner, Mlejnek, Procházka, Rozman, Novotný, Tůna, Jedlička, Švorc, Nágr.