Jde o naprosto unikátní florbalovou akci, která nemá v ČR obdoby. Turnaj se bude hrát se třemi hráči v poli, oproti běžným pěti, a bude pojat jako mistrovství republiky v malém florbale, který v ČR získává na popularitě především díky absenci rozměrových sportovních hal.
Unikátní bude i velikost turnaje, organizátoři očekávají padesát týmů, což tento podnik zařadí mezi největší sportovní akce v České Lípě. Dalším velkým lákadlem bude shooting contest, tedy soutěž ve tvrdosti a přesnosti střelby.
Jak nápad vznikl přiblížil jeden z hlavních organizátorů Štěpán Slaný: „Tuto myšlenku jsme nosili v hlavě docela dlouho, ale čas nedovoloval její realizaci. Nápad na turnaj v „malém florbale“ vznikl především díky absenci velké haly v České Lípě, takže nakonec vše špatné je pro něco dobré. Turnaj bude probíhat na zmenšených hřištích v halách na Gymnáziu, Uranu a Lokomotivě, ubytování účastníků bude na ZŠ Špičák,“ říká Slaný a pokračuje: „Na hlavní hrací hale Uran budou umístěny florbalové stánky a především doplňkové disciplíny - jedná se o tvrdost a přesnost střelby a rychlost výhozů. Tyto soutěže jsou nesmírně populární hlavně ve Skandinávii, kde se pořádá spousta turnajů tohoto rázu. Světový rekord v tvrdosti střely má nyní hodnotu 188,73 km/h a není vůbec nereálné se k této hranici minimálně přiblížit. Vítěz se stane prvním oficiálním držitelem českého rekordu.“
Turnaj slibuje velice kvalitní účast, jak tvrdí Slaný: „Již nyní víme, že do České Lípy přijede minimálně 8 extraligových týmů, v čele s českým fenoménem Tatranem Strešovice, Mladou Boleslaví či SSK Future. Ze sedmi ligových úrovní ČR budou převažovat týmy z prvních tří lig. Turnaj bude pojat jako „open“ se zvláštním důrazem na českolipské týmy, které tak budou mít jedinečnou možnost se poměřit se špičkou českého florbalu a změřit síly s mnoha reprezentanty. Samozřejmě, že jsme nezapomněli ani na ženskou část turnaje, takže i ta si přijde na své.“
Věříme, že Salming Floorball Games si vybuduje v České Lípě velkou tradici a bude dělat kvalitní reklamu nejenom městu Česká Lípa, ale i českolipskému florbalu, který zažívá obrovský boom.
Turnaj se uskuteční ve dnech 6.– 8. června.
Více informací na stránkách www.floorballgames.cz.