První velkou prověrkou v přípravě na nováčkovskou prvoligovou sezonu si prošli florbalisté FBC Česká Lípa. Vyrazili do Jindřichova Hradce, kde se zúčastnili slušně obsazeného turnaje South Bohemia Orego cup.

V základní skupině se českolipský tým postupně střetl s extraligovým Future, jihočeským výběrem Orego a mistrem ČR Tatranem Střešovice. Po postupu do čtvrtfinále ze třetího místa čekaly Českou Lípu ve čtvrtfinále Královské Vinohrady, které patří ke špičce první ligy. V napínavém zápase se nakonec Lípa radovala z postupu do semifinále, kde nestačila na pozdějšího vítěze ze Střešovic.

V zápase o třetí místo pak otočila nepříznivý stav 0:2 s SSK Future a po vítězství 5:2 si připsala skalp extraligového týmu, jenž znamenal obsazení bronzové příčky za Mladou Boleslaví a Tatranem Střešovice. Nejlepším brankářem turnaje byl vyhlášen českolipský Ponomarev, jedním ze dvou nejlepších obránců turnaje je Štěpán Slaný.

FBC Česká Lípa - SSK Future 2:6

V prvním zápase Česká Lípa nestačila na extraligový SSK Future, který Českolipany přehrával ve všech aspektech. Nedařil se přechod do útoku a po zbytečných ztrátách se Česká Lípa dostávala pod velký tlak. Světlé okamžiky se daly najít až v poslední třetině, kdy kosmeticky upravili skóre Jeřábek z dorážky a po něm Slaný po samostatném úniku.

Branky: Jeřábek, Slaný

FBC Česká Lípa - Jihočeský Orego výběr 2:1

Tým složený z hráčů jihočeského kraje vzdoroval České Lípě téměř celé utkání. FBC vázla především koncovka, se kterou se trápil téměř celý turnaj. První branku vstřelil Slaný, který si seběhl na milimetrový pas Karla „mezi kruhy" a nedal jihočeskému brankáři šanci.

Vyrovnávací branku „zařídil" vlastním gólem českolipský Merlíček, když ukázkově placírkou srazil soupeřův pas za záda Ponomareva. Dvě minuty před koncem pak Česká Lípa zahrála precizně volný úder, Merlíček přenechal Slanému, který se trefil do protipohybu brankáře a připsal České Lípě důležité body do turnajové tabulky.

Branky: 2x Slaný

FBC Česká Lípa - Tatran Střešovice 1:5

V utkání, kde prvoligový nováček neměl co ztratit, se Česká Lípa chtěla prezentovat dobrou obranou a spoléhat na brejkové situace. Systematická hra Tatranu však po celé utkání byla nad síly České Lípy a tým ze severu Čech postupně inkasoval pět branek, které napadaly do sítě Ponomareva po ztrátách v útočném pásmu a precizním rychlém sehrání protiútoku. Čestný úspěch zaznamenal v power play Tichý, který z dálky prostřelil celou pětku včetně brankáře Střešovic.

Branky: Tichý

FBC Česká Lípa Sokol Královské Vinohrady 4:2

Turnajový klíč určil České Lípě čtvrtfinálového soupeře z Prahy, celek Královských Vinohrad, který patří ke špičce první ligy. Do utkání vstoupila lépe Česká Lípa, která až na pár výjimek, kontrolovala hru téměř po celé utkání. První kolonku v zápise střelců vyplnil Jeřábek, který dorazil Slaného střelu

. Vinohrady však našly rychlou odpověď, když po rychlém protiútoku sklepl Svoboda přihrávku vzduchem za bezmocného Ponomareva. Na 2:1 zvýšil veterán Motejzík, který využil přihrávky druhého Štěpána (Slaného) zpoza branky. Třetí branku zaznamenal Jakub Jirsa, ten si pohrál s obranou Vinohrad a po samostatné akci z rohu hřiště pověsil míček na přední tyč 3:1.

Poté si vybrala Česká Lípa slabší chvilky, nejprve Motejzíkovi sjela přihrávka u mantinelu, čehož soupeř využil skórováním do prázdné branky a poté šel za „katr" Jirsa, který zastavil soupeře jen za cenu nedovoleného zákroku. Oslabení však paradoxně vyšlo lépe FBC, nejprve neproměnil brejk Slaný, vše ale napravil Marhan, který vypíchl míček a s přehledem trefil k tyči a pojistil vedení Lípy na konečných 4:2.

Branky: Jeřábek, Motejzík, Jirsa, Marhan

FBC Česká Lípa - Tatran Střešovice 2:6

Semifinálové utkání s Tatranem se vyvíjelo herně mnohem lépe než první měření sil, Česká Lípa se více tlačila do zakončení a připravila Kafkovi několik nepříjemných chvil. I proto šla Lípa do vedení, když na 1:0 pohotově dorazil střelu Slaného Jirsa, poté se však Česká Lípa doplatila na velké neproměňování, prázdnou brankou pohrdl Bezouška, tyčku vstřelili Slaný a Jeřábek.

České Lípě chyběl především klid v zakončení, jak se proměňují šance, ukázal na druhé straně Tatran, který strojovým přechodem přes střední pásmo nadělal Lípě velké problémy a postupně nasázel šest branek. Tři branky padly po nedůrazu v prostoru brankoviště a další tři po rychlém protiútoku českého mistra.

Druhou českolipskou branku vstřelil po nahrávce Macha Karel. Ačkoliv výsledek vyzněl velmi podobně jako ve skupině, Česká Lípa sehrála s mistrem mnohem vyrovnanější partii a lepší výsledek ztroskotal na neproměňování šancí a nedůrazu ve vlastním brankovišti.

Branky: Jirsa, Karel

FBC Česká Lípa - SSK Future 5:2

Zápas o třetí místo následoval ihned po semifinálovém boji s Tatranem, i proto to byla ideální prověrka fyzické kondice obou týmů. FBC vstoupilo do zápasu aktivněji, vypracovalo si několik nebezpečných šancí, které však zůstaly nevyužity. Future pak z minima dokázalo vytěžit maximum, Soukup našel křižnou přihrávkou svého spoluhráče, na kterého zívala prázdná branka 0:1.

Na konci první části pak chyboval Smolnický, který nabil na střed hráči soupeře, který jednoduchým zakončením přidal druhou branku.

V druhé části pokračoval podobný florbal, ale s několika změnami Česká Lípa začala proměňovat šance a konec utkání zvládla mnohem lépe fyzicky než její soupeř. Ihned na začátku poslední části našel Jirsa úplně volného Marhana, který uklidil míček do prázdné branky. O vyrovnávací branku se postaral nabuzený Karel, který po úniku z pravé strany nachytal bekhendem brankáře Future 2:2.

Nakonec vítěznou branku a náplast za chybu v první části, vybojoval Smolnický, nejprve u mantinelu důrazně obral soupeře a z levého křídla pak pověsil balónek do levé šibenice. Uklidňující branku vstřelila Lípa z volného úderu, Slaný se po rozehrávce Mlejnka trefil přesně k tyči. Poslední branku pak zaznamenal Karel, který zachytil chybný výhoz brankáře a jednoduchou střelou potvrdil skalp extraligového favorita.

Branky:2x Karel, Marhan, Smolnický, Slaný

Sestava FBC Česká Lípa: Knol (1. utkání), Ponomarev - Mlejnek, Slaný, Tichý, Vnuk, Jirsa, Motejzík, Mach, Jansa, Smolnický, Karel, Bezouška, Jeřábek, Marhan, Metliček. Trenér: Jiří Stožický