Před slušnou návštěvou 208 diváků nezačali Českolipští vůbec dobře. Na mladého soupeře nestačili a jen přihlíželi jeho povedeným akcím. Na brankáře Chynu se valil jeden útok za druhým a domácí brzy odskočili do čtyřbrankového vedení. V rozmezí sedmi minut a 26 vteřin se totiž za záda českolipského gólmana trefili Krupica, Beneš, Varvuška a Fořt.

Až poté se Česká Lípa trochu probudila do zápasu. Hřebřina do přestávky snížil a Ekl po změně stran dokázal v oslabení korigovat už jen na rozdíl dvou branek. Ve stejné přesilovce pak ale zvýšil náskok Ústeckých Horák a po trefě Kawuloka už byl náskok domácích bojovníků opět čtyřgólový. Divoká přestřelka pokračovala. Za strážcem domácí klece Netopilíka skončil bekhend Tichého, na druhé straně jednoduše skóroval Peška. Krátce po přestávce došlo také ke střídání brankářů, kdy Chynu nahradil Ponomarev.

Hosté předvedli superligový výkon až v závěrečné třetině. Soupeře výrazně přehrávali, začali vyhrávat souboje a byli aktivní. To brzy vyústilo v kontaktní branky. Činila se přitom zejména první formace, která nechávala soupeře dlouho pod obrovským tlakem. Trefy Krajcigra a Tichého z první části třetí třetiny opět znamenaly stažení náskoku domácích na polovinu.

Deset minut před koncem pak při rychlém brejku utekl Krajcigr a prostřelil ústeckého náhradníka Topše, čímž snížil už na 6:7. Doslova hororová pak byla pro Ústí nad Labem 53. minuta. Po secvičeném signálu při standardní situaci nejprve srovnal Matějíček a hned o tři vteřiny později zakončil rychlý přechod po vyhraném buly přesnou střelou Ekl. Za stavu 7:7 si sice domácí vyžádali oddechový čas, ale ani ten jim rozjetou Lípu nepomohl zastavit.

Závěr už hosté odehráli zkušeně na balonku. Měli i několik obrovských příležitostí ke skórování, ale uklidňující branku už nepřidali. Soupeř se ale při power-play na žádný velký nápor nezmohl a zápas tak skončil vítězstvím České Lípy 8:7. Ta tak opět dokázala, že závěry duelů proti Ústí nad Labem zvládá tradičně dokonale.

 „Do utkání jsme nevstoupili vůbec dobře. Soupeři jsme umožnili vstřelení několika branek především po naší nepřesné hře na balonku. Postupem času jsme se však zklidnili a herně soupeře přehrávali. Jsem rád, že i přes velmi nepříznivý stav se nám povedlo dovést utkání k vítěznému konci,“ hodnotil pro klubový web kapitán České Lípy Tomáš Kadlec.

Souboj o první místo ve skupině C dvou doposud neporažených týmů mezi Mladou Boleslaví a Českou Lípou se odehraje ve čtvrtek 12. září.

Pohár České pojišťovny, vrcholová část, skupina C:

Ústí nad Labem – Česká Lípa 7:8 (4:1, 3:2, 0:5)
Branky: 6. Krupica, 10. Beneš, 11. Vavruška, 13. Fořt, 25. Horák, 27. Kawulok, 32. Peška – 17. Hřebřina, 24. a 53. Ekl, 31. a 46. Tichý, 44. a 50. Krajcigr, 53. Matějíček.
Rozhodčí: Furmánek, Šolc. Vyloučení: 0:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 208. Střely na branku: 22:18.

Radek Barkman