Mezinárodní tenisový turnaj Mácha Lake Open, jenž prvně v historii vyvrcholil v České Lípě, vyhrála 16letá Sára Bejlek z TK Prostějov. Ve finále dvouhry svěřenka trenéra Jakuba Kahouna porazila za hodinu a 43 minut v českém finále o jedenáct let starší Jesiku Malečkovou z I. ČLTK Praha 6:4, 6:4. Klání s dotací 60 000 amerických dolarů patří mezi takzvané turnaje střední světové třídy, na který už navazují základní turnaje světové profesionální série WTA Tour 115 a 250.

„Před finálem jsem si věřila, ale bylo to ve vedru náročné a Jesika byla těžkou soupeřkou, některé hry byly velice dlouhé, ale dokázala jsem se dobře zkoncentrovat na rozhodující míče. Nyní odlétám na ženskou kvalifikaci do Wimbledonu,“ uvedla vítězka.

„Odehrála jsem v České Lípě zatím nejlepší turnaje v sezóně ve dvouhře. Sára byla lepší a čeká ví velká budoucnost. Celý turnaj se hrál ve výborné atmosféře, měl kvalitní organizaci. Je výborné, že takto mohou čeké hráčky získávat WTA body v domácím prostředí,“ řekla poražená finalistka.

Vítězka od českolipské Ploučnice si odvezla 80 WTA bodů, což znamená u hráček od druhé stovky světového pořadí docela výrazný posun směrem k elitní první stovce žebříčku WTA.

Prvních patnáct ročníků probíhalo pod názvem Mácha Lake Satellite do roku 2007 ve Starých Splavech a v Doksech s dotací 10 a později 15 tisíc dolarů. „Byl jsem jako bývalý Doksák společně se starosplavským Jaroslavem Škorpilem a tehdejším generálním sekretářem ČTS Karlem Papouškem spoluzakladatelem turnaje. U Máchová jezera sbíraly hráčky z celého světa často své první body do ženského žebříčku WTA. Patřily k nim i sestry Karolina a Kristýna Plíškovy, před nimi Denisa Chládková, Iveta Benešová, Lucie Šafářová a další pozdější české reprezentantky,“ zavzpomínal novinář Jaroslav Přibyl.

Krajský přebor v kopané. Liberecký kraj. Sezona 2021/2022.
Horká novinka! Krajský přebor bude mít pouze dvanáct týmů. Proč?

Obnovení turnaje současnými organizátory v čele s jeho současným ředitelem Ronaldem Wawrečkou od roku 2017 znamenalo zvýšení dotace. Nejprve na 25 tisíc dolarů a v posledních letech se hraje o 60 tisíc dolarů, což je vedle slušného bodového zisku i finančně zajímavější a zvýšila se sportovní úroveň turnaje.

Letošní startovní pole Mácha Lake Open bylo v České Lípě mimořádně pestré. Startovaly tenistky z 21 zemí, z kontinentů chybí pouze Austrálie. Vedle domácích Češek měly u Ploučnice velké zastoupení tenistky ze sousedního Slovenska a Italky. Pořadatelé turnaj připravují především pro české dívčí naděje. Aby české juniorky mohly doma v soubojích se zajímavou zahraniční konkurencí získávat cenné WTA body.

Před třemi lety vyhrála poprvé šedesátku ve Starých Splavech Barbora Krejčíková, o rok později si během mezinárodní covidové prřestávky zahrála finále v domácím obsazení se svojí deblovou parťačkou Katkou Siniakovou A právě body od Máchova jezera posunuly tehdy Krejčíkovou blíže k první světové stovky ve dvouhře, když už byla deblovou šampionkou.

Pro Noskovou, Havlíčkovou, Bartůňkovou, Palicovou a další mladé české tenistky byl Mácha Lake Open šancí. Stejně dotovaný turnaj v menším obsazení letos pořádají u nás jen v Praze na Štvanici, v Olomouci, a pak už následují jen dva turnaje světové série v Praze na Spartě a v Ostravě. Protože má českolipský tenisový areál osm kurtů, mohli pořadatelé letos zvýšit startovní pole v hlavní soutěži dvouhry ze 32 hráček na 48.