Pošmourné počasí a zimní plískanice už pomalu lezly na nervy všem, milovníky amatérského automobilového závodění nevyjímaje. Proto snad všichni uvítali víkendovou slunečnou oblohu a v Global Assistance Racing Aréně v Sosnové u České Lípy, kde se uskutečnil čtvrtý závod pětidílné série MOGUL driving cupu, to nebylo jiné.

Více než čtyři desítky závodníků se postavily na technickou trať postavenou na autodromu v Sosnové a závodily ve čtyřech kategoriích. Byla zde k vidění velmi pestrá směsice závodních vozů od zcela sériových kusů přes více, či méně upravené vozy až po ryzí závodní speciály. A stejné to bylo i s dovednostmi řidičů, kde jsme za volanty mohli vidět zkušené a ambiciózní závodníky, ale také úplné nováčky, nebo ty, kteří se prostě přijeli do Sosnové na MOGUL driving cup jen pobavit a užít si den s vůní benzínu na zabezpečené a uzavřené trati s podobně smýšlejícími jedinci.

Příjemné paprsky slunce zcela rozpustily sněhovou pokrývku na trati Global Assistance Racing Arény, a tak se závodilo většinou na suchém povrchu, nebo místy na mokru mezi odhrnutými zbytky sněhu. Poprvé si účastníci vyzkoušeli přejetí přes most nad tratí autodromu, kde zejména sjezd z mostu byl skutečným adrenalinovým zážitkem.

Na start čtvrtého dílu se postavilo dvaačtyřicet posádek, které si tak mohly vyzkoušet pocity účastníků Rally Bohemia nebo Setkání mistrů.Absolutním vítězem sobotního závodu se stal Karel Stehlík s Mitsubishi EVO X, který startoval ve třídě 2, tedy mezi vozy s objemem motoru nad 1600ccm a s OTP. Zajímavé jméno se objevilo na druhém místě ve třídě 2. To vybojoval mladý Petr Semerád, další ze slavného rodu soutěžáků, který ukazuje, že jablko nepadá daleko od stromu. Petr Semerád startoval v Sosnové s Mitsubishi Lancer EVO IX a celkově skončil na třetím místě absolutně!

Třetí ve třídě 2 skončil Petr Nešetřil také s Mitsubishi Lancer EVO IX. Druhé místo absolutně a první ve třídě 4 získal Vladimír Filip s Mitsubishi Lancer EVO VIII, které je postavené jako pěkná replika Lanceru WRC. Za ním ve třídě 4 skončili Josef Šusta s Citroënem DS3 a Jan Havel se Seatem Ibiza GTi. nejslabší vozy třídy 1 ovládl opět Václav Folprecht s Fordem Fiesta ST před Jindřichem Pluhařem se Suzuki Swift a Filipem Strahalem s Fiatem Bravo 1,6.

Kategorii vozidel do 1600ccm, ale bez OTP, tedy třídu 3 znovu ovládl nadějný Jiří Šulc s Citroënem C2R2, který bere MOGUL driving cup jako rozcvičku před premiérou v automobilových soutěžích rally. Na druhém místě za ním ve třídě 3 skončil Luděk Kobera se Škodou Felicia a na třetím místě skončil Leoš Hradil se Škodou A1300.

Poslední - pátý závod ze série MOGUL driving cup proběhne v sobotu 16. března a bude to tak poslední možnost pro účastníky, jak změnit pořadí v hodnocení pětidílného poháru pro amatérské závodníky. Kompletní výsledky čtvrtého závodu MOGUL driving cupu najdete na http://mdc.ms-free.net/2013/

Petr Eliáš