„Je to fantastické. Doufám, že takový triumf ocení i fanoušci mimo šachovou komunitu. Vždyť G-Team Nový Bor je letos asi nejúspěšnějším českým sportovním klubem v Evropě," ocenil nečekané prvenství předseda Šachového svazu České republiky Viktor Novotný.

Český mistr se na Rhodosu představil v sestavě David Navara, Viktor Láznička, Robert Cvek, Zbyněk Hráček, Radoslav Wojtaszek, Mateusz Bartel (oba Polsko) a Krišnan Sasikiran (Indie), kapitánem byl Petr Boleslav.

V průběhu prestižního klání ztratil Nový Bor jen jediný bod, po remíze 3:3 s ruským týmem Malachite. Výhra nad dalším ruským družstvem SOCAR, za který hráli žebříčkově nejlepší muž turnaje Ital Fabiano Caruana nebo bývalý mistr světa Bulhar Veselin Topalov, posunula novoborské na první místo průběžného pořadí. To v závěrečném dějství bezpečně uhájili, když porazili Minsk 4,5:1,5.

SOCAR se sedmi hráči z nejlepší světové pětadvacítky, který měl podle průměru ELO bodů suverénně obhájit loňské prvenství, byl do té doby neporazitelný. Ale hráči z Nového Boru pokořili hned tři jeho největší esa.

David Navara na první šachovnici zdolal šestého hráče žebříčku FIDE Itala Fabiana Caruanu, Polák Radoslaw Wojtaszek na dvojce porazil exmistra světa Bulhara Veselina Topalova a triumf dovršil na třetí šachovnici Viktor Láznička, který přinutil ke kapitulaci Američana Gatu Kamského, semifinalistu loňského Turnaje kandidátů.

I v dalších kolech dosáhli Novoborští, jimž podle umístění na žebříčku mělo patřit až páté místo, několika pozoruhodných výsledků.

Vyhráli šest ze sedmi zápasů, jen s ruským mistrem Malachitem, v jehož barvách hráli například Griščuk, Karjakin a Morozevič, uhráli remízu 3:3. Lázničkova výhra černými kameny nad Morozevičem patřila k dalším velkým překvapením turnaje.

G-Team Nový Bor dokázal vyhrát 23 ze 42 partií při jen osmi porážkách. Nejvíc se o to zasloužil Láznička s pěti výhrami ze sedmi kol, po čtyřech vítězstvích přidali Navara, Wojtaszek a Ind Krišna Sasikiran. Třikrát slavil další Polák Mateusz Bartel, dvakrát Zbyněk Hráček a jednou náhradník Robert Cvek.

„Na turnaj jsme odjížděli s cílem skončit do pátého místa, že by cinkla nějaká medaile, byl krásný sen. Co víc by si mohl kapitán přát? Závěr byl prostě úchvatný! Porazit hvězdný tým SOCAR a následně získat zlato, to je prostě nepopsatelné…" sdělil exkluzivně pro Deník Petr Boleslav.

Na otázku, zda byl z celkového výsledku a pořadí  nějak překvapen, odpověděl:   „Překvapený? My jsme hlavně překvapili všechny ostatní, kteří nás sledovali. Každopádně v šachovém světě má náš výsledek velký ohlas. Zlato z klubového poháru v Evropě  je veliká událost, a to nejen pro Nový Bor, ale i pro celý český šach."

„Za první místo jsme obdrželi zajímavou prémii necelých 10 tisíc Euro. Samozřejmě to zdaleka nepokryje náklady naší výpravy na tento turnaj, ale určitě jde o pěkný bonus do následující sezony," odpověděl kapitán evropských šampiónů z Nového Boru.

Výsledky N. BoruG-Team Nový Bor – Chess Club Velhot 4,5:1,5
G-Team Nový Bor – S.F. Wirtzfeld 4,5:1,5.
PGMB-Rostov– G-Team Nový Bor 2:4
Ural Malachite – G-Team Nový Bor 3:3.
G-Team Nový Bor – SK 47 Eynatten 4,5:1,5.
G-Team N.  Bor  – SOCAR    3,5:2,5.
Minsk – G-Team Nový Bor 1,5:4,5.

Novoborští šachisté ovládli Evropský klubový pohár, který se konal na řeckém ostrově Rhodos.

Novoborští šachisté ovládli Evropský klubový pohár, který se konal na řeckém ostrově Rhodos.