Trénink na sezonu

Trénovat jsem začala jako obvykle v listopadu. Až do konce března jsem poctivě plnila plán, absolvovala jsem dvě soustředění v teple, z toho jedno cyklistické a druhé atletické. Na tom druhém jsem se pravděpodobně velmi unavila a nebyla schopná se z únavy dostat.

Ihned po návratu začaly závody a já se jich musela nekompromisně účastnit. Marná byla snaha okolí mi je rozmluvit… K tomu – jak se ukázalo posléze – přišla alergie na vodu, jejíž následky se začaly projevovat na konci května a já zmatená jsem usoudila, že bude potřeba polevit v práci.

Svoji manažerskou činnost v našem podniku jsem snížila na nutné minimum a nevědomky začala „lenošit“. To se projevilo hlavně v tréninku, kdy díky přebytku času jsem jen líně sedala na kolo a nebyla na něm schopná zrychlit. K tomu ještě konzumace všemožných potravin z dlouhé chvíle a čtyři kila navrch tu byla hned. Neměla jsem švih. Byla jsem úplně bez energie. Když už jsem trénovala, tak nejraději intervaly v dlouhých kopcích, které jezdím na německé straně Lužických hor, což je příjemné svezení a navíc z nich mám pocit, že mi dávají spoustu síly.

Naopak za nejhorší považuju cyklistický trénink na Mallorce, odkud se mi vybaví jen nekonečný posed v sedle a zábava je naopak nulová. Nejsem stavěná na pouhé najíždění kilometrů. A z obvyklého tréninku doma jsem nemusela běžecké intervaly, protože mi zkrátka nešly, protože jsem se nemohla rozběhnout.

Xterra

Začátek sezony se vyvíjel slibně. V úvodním závodě jsem z prvního místa sestoupila kvůli defektu, jiný problém se zatím neobjevil, neboť ve zmrzlé Vltavě ještě asi sinice nerostou… V Hostivaři a v Děčíně jsem vyhrála, avšak poté se začala projevovat alergie ukrutně a já mezi závody stonala a když už se zdálo, že bych se mohla uzdravit, přišlo další plavání a znova zdravotní problémy…

Na MČR v Ostrově ani na Hluboké jsem nedokázala sestru (Kateřinu) porazit, i kdybych udělala bůhvíco. Celý seriál jsem objela a skončila druhá za sestrou. Budiž jí přáno a mně namotivováno.

Atletika – extraliga

Zde jsem pohořela nejvíce. Celý rok jsem nebyla schopná mít radost z této disciplíny, a na stadionu obzvlášt ne. Zúčastnila jsem se celkem tří klání v extralize a nepovedla se mi ani pětka (5 km), ani trojka (3 km), téměř vždy jsem uzavírala výsledkovou listinu. Sic natrénováno bych měla, ale hlava se zablokovala, neboť se jí zdálo, že se zbytek těla spíše kutálí, a když se pak atletka zabývá takovýmto problémem, nemůže čekat slušný výsledek. Na baráži jsem ale předvedla výsledek chvályhodný a jako oddíl jsme opět postoupili na další rok do extraligy.

MTB maratony

Zkusila jsem objet dva dlouhé závody – Šelu a Malevil, v obou případech jsem obsadila třetí místo a byla na něj hrdá. Zároveň jsem ale věděla, že tímto stylem pokračovat nemohu. I když v tuto chvíli jsem už jiného názoru, tenkrát to bylo nemyslitelné!

MTB půlmaratony

Objela jsem asi pět závodů a excelovala na dvou – v Plzni a v Hradci Králové, zač jsem byla velmi ráda. Zbytek byl katastrofální, téměř pro ostudu. Jednalo se vesměs o závody kolem měst a ne všech jsem se mohla zúčastnit, i když disciplína je to zajímavá. Tento rok jsem MTB závody objela za cizí tým, ale jelikož nesplnil ani zčásti mé očekávání, zůstávám v příští sezoně pro všechny typy závodů ve svém rodném Cvikově.

Povedené závody

Závody, které se mi doposud vybavují – nejlepší poloviční ironman, kde, dá se říct, jsem si sáhla na dno svých sil. Vyčerpaná z předešlého dne po MTB maratonu jsem si šla tento triatlon pouze zkusit a nakonec z toho byl i překvapivě hodnotný výsledek, neboli stupeň číslo dva. A ještě skupinové klání Žacléřská 70, kde jsem po dlouhé době pocítila starý známý tah, na který jsem celý rok čekala.

Nepovedené

Na druhou stranu nejhorší vzpomínku mám na MTB ½ maraton v Kutné hoře, kdy jsem se dostala do stádia, že nevím kudy jedu a jen si přeju už nikdy nezávodit. Anebo pětka na dráze na Strahově (extraliga) aneb kroužení ve sluneční záři v pravé poledne.

Závěr

Začátkem listopadu jsem se konečně dočkala slibovaného vyšetření a byla mi potvrzená alergie na vodní květ. Ale v další sezoně by to mohly vyřešit tabletky a nosní sprej.