Michal Šrámek společně s Lukášem Tomkem vybojoval letos v květnu na ME v Srbsku v kategorii C2 titul Mistra Evropy ve sprintu na divoké vodě. Společně s ostatními členy reprezentačního družstva vybojoval také 3. místo v závodě hlídek. O měsíc později pak na MS v německém Augsburgu obsadil výborné 8. místo v individuálním závodě a 4. místo v závodě hlídek.

Letošní rok se vám osobně hodně povedl. S jakými cíli jste vlastně šel do letošní sezony?

Má letošní sezona byla jako z moc pěkného snu. Do sezóny jsem šel se „skromným” cílem dostat se spolu s parťákem Lukášem Tomkem do reprezentačního týmu a později se na mistrovství Evropy ve sprintu umístit do 6. místa. Nakonec z toho bylo místo první. Cíl na následujícím MS byl po vydařeném mistrovství Evropy, probojovat se na stupně vítězů, ale nakonec i s 8. místem jsme byli spokojení.

A jak jste spokojený s výkony ostatních členů oddílu DDM Česká Lípa?

Hodnocení ostatních členů oddílu zkrátím jen na trojici mladých závodníků. Jde o Kubu Šedivého, Alberta Myšáka a Janu Svobodovou. Kuba měl letošní sezonu trochu rozpačitou a dost nevyrovnanou. První část sezony podával moc dobré výkony a bojoval o místo v reprezentačním týmu juniorů, ale bohužel dobrou výkonnost se nepodařilo udržet po celou dobu nominačních závodů.

Ke konci sezony byla výkonnost zase dobrá a Kuba prokázal, že patří mezi nejlepší juniorské kajakáře. Po skončení domácí sezony reprezentoval Českou republiku v polském Krakowě na závodech olympijských nadějí, kde předvedl moc pěkný výkon a skončil na 4. místě. Albertova sezona nebyla tak dobrá, jakou měl Kuba, ale i tak předváděl pěkné výkony a výkonnostně šel hodně nahoru a myslím, že pokud společně s Kubou spojí síly na zimní přípravu a budou společně trénovat, tak na tom bude příští rok dobře.

Jana měla smolnou sezonu. Před sezonou byl jasný cíl znovu se probojovat do reprezentace ve sjezdu a představit se na domácím MS juniorů, které se konalo v Opavě. Zdravotní problémy v průběhu nominace a možná špatné načasování formy na nominační závody odsunuly Janu na páté místo v nominaci a o jedno místo jí tak unikla možnost reprezentovat na zmíněném mistrovství světa. Ale v seriálu Českého poháru předváděla pěkné výkony a mezi seniorkami byla v celkovém pořadí ČP na 9. místě. Na závěr sezony si trošku spravila chuť a na mistrovství České republiky ve sprintu byla na 3. místě.

S jakými ambicemi půjdete do příštího roku?

V příští sezoně chceme ukázat, že ta letošní nebyla náhodná. Ale čeká má větší dřina a příprava, než byla na tuto sezonu. Díky tomu, že jsme v reprezentačním tým, tak můžeme jet v únoru na soustředění do Španělska, kde budeme celý měsíc.

Jak celkově vidíte popularitu kanoistiky? Ubývá dětí, nebo přibývá?

S popularitou kanoistiky to není moc dobré, alespoň co se týče závodní úrovně. Děti a sport je teď problém ale asi všude. U nás je to horší, že se musí za tréninky dojíždět. Spousta dětí také raději sedí u počítače, než aby šly sportovat.

Jak dlouho se ještě chcete věnovat kanoistice na vrcholové úrovni?

S parťákem jsme domluvili, že vydržíme do MS v roce 2013, které se jede ve slovinském městě Solkan. Potom se rozhodneme, co dál. Jestli budeme pokračovat, nebo ne ale hodně záleží na výkonnosti a také, jak na tom budeme po zdravotní stránce.

Alex Neugebauer