„Ze všech těchto sportovních kláních jsme ulovili kolem 35 medailí, z toho třetina byla ze zlatého kovu,“ pochlubil se trenér Michal Vydra, který se společně s kolegyní Olgou Jiroušovou o své svěřence důkladně starají.

Jak dále M. Vydra prozradil, největšího úspěchu dosáhli mladí českolipští judisté před měsícem v Liberci na zmiňovaném KP Libereckého kraje, který byl nominací na MČR staršího žactva. Marcel Jirouš (46 kg), Michala Vydrová (57 kg) a Petra Kašparová (52 kg) se nominovali z prvního místa, Erdenetsetseg Chinzorig zvaný Čenda (66 kg) s Lukašem Starým (46 kg) postoupili z druhé pozice.

„Byli jsme opravdu dobře připraveni, vždyť jsme ani jeden víkend neměli volno a pořád jezdili tam, kde to zavánělo žíněnkou a potem,“ shrnul s úsměvem trenér Michal Vydra. „Navíc nám už došly peníze, které jsme použili na závody, takže nyní už si všechno platíme sami ze své kapsy. Je to finančně velmi náročné, ale nedá se nic dělat,“ poznamenala trenérka Olga Jiroušová.

Skvělého úspěchu dosáhla minulý týden na MČR starších žákyň v Olomouci Michaela Vydrová, jež odcestovala do města syrečků společně s trenérem Vydrou a oddílovou kolegyní Petrou Kašparovou. Ve váze do 57 kg si proklestila cestu až do finále, kde na ni čekala další neznámá soupeřka z Týna nad Vltavou.

„Tento vyrovnaný souboj trval snad věčnost. Příznivci a trenéři obou judistek se navzájem překřikovali a fandili tak, že skoro nebyly slyšet pokyny rozhodčího,“ popisoval finálovou atmosféru M. Vydra. Klíčový moment přišel osm vteřin před koncem souboje: českolipská zástupkyně si zopakovala chvat z prvního utkání technikou so inage na ukázkový ipon a zvítězila stylem K.O.! „Celá vyčerpaná pak ještě chvíli seděla na tatami a jen nevěřícně koukala, zatímco my se radovali. A když hlavní rozhodčí vyhlásil Míšu mistryní republiky, po pozdravu s poraženou soupeřkou i s rozhodčími došla se slzami v očích k nám a dlouhé minuty přijímala gratulace. Bylo to velice krásné…,“ řekl hrdě trenér.

Petra Kašparová ve váze do 52 kg postoupila až do semifinále, kde narazila na výbornou sokyni z Kaplic a musela se smířit s utkáním o třetí místo. Zde proti dačické rivalce dlouho srdnatě bojovala, na posledních 40 vteřin zvolila taktiku rychlých nástupů s tvrdým přístupem k soupeřce. „Stejně to však nestačilo a zbylo na ni nepopulární čtvrté místo zakalené slzičkami beznaděje a zklamání…,“ doplnil Michal Vydra.

Již tuto sobotu čeká trio starších žáků českolipského klubu Mistrovství ČR v Plzni. „Doufáme, že další medaile z drahého kovu se budou houpat na krku našich válečníků,“ věří kouč.