První kolo Národního poháru v seniorských kategoriích uspořádal Karate klub Úvaly ve štěrboholské sportovní hale.
Soutěže se zúčastnil také českolipský oddíl SHOBU Academy, který byl reprezentován čtveřicí závodníků ve složení Jan Drobeček, Jakub Kolek, Sára Ješetová a Dora Blechová.
Zatímco mužské duo patří mezi nejznámější tváře své kategorie, děvčata v ženské seniorské kategorii nastoupila poprvé. Tato kategorie (původně +21 let) je totiž otevřena i juniorům a juniorkám, mezi které se v této sezoně obě děvčata zařadí.
Ženské karate se v posledních letech potýká s nedostatkem závodnic, a proto se 1. kola zúčastnilo pouze 8 žen, přičemž Dora a Sára patřily v ženském poli věkem mezi ty nejmladší (čerstvé juniorky). Nakonec si českolipské závodnice pořadí rozdělily následovně: Blechová skončila na osmé a Ješetová na šesté příčce. „Obě závodnice podaly pro začátek sezony uspokojivý výkon. Je důležité pravidelně se v této kategorii ukazovat a zarýt se rozhodčím do paměti. Jen tak bude možné v dlouhodobějším horizontu cílit na medailové příčky," říká o výkonu svých svěřenkyň trenér Jan Drobeček.

Oproti tomu v mužské kategorii bylo přihlášeno 22 závodníků. Ti museli projít systémem eliminací, ze kterého postoupilo osm nejlepších do semifinále. Oba borci z Lípy ani jednou nezaváhali a v semifinálové osmičce nechyběli. Jakub Kolek nakonec obsadil 7. místo, Jan Drobeček ve své kategorii vyhrál, když porazil svého dlouholetého rivala Jana Steklého z děčínského Karatedó.
Členové českolipského klubu se nyní připravují na mistrovství Evropy JKA, které se koná 1. dubna v nizozemském Sittardu. V předběžné nominaci figurují Jan Drobeček, Jakub Kolek a Filip Vít.

„V přípravě využíváme nových sporttestrů a cvičebních pomůcek, které náš oddíl zakoupil z peněz, jež získal z fondu rady města. Tímto bych jménem oddílu SHOBU Academy rád poděkoval právě městu Česká Lípa za poskytnutí výše zmíněné dotace," zdůraznil se předseda klubu Jan Drobeček.