V sobotu 12. listopadu se konala v Ostravě tradiční Velká cena a oba víkendové dny hostila Praha mistrovství České republiky JKA.

Ostravská Grand Prix se pomalu dostává mezi největší turnaje u nás. Nejenom počtem závodníků, kterých se nakonec na tatami sešlo téměř 400, ale hlavně jejich kvalitou. Na turnaji totiž startovalo několik medailistů z evropských či světových šampionátů organizace WKF.

Pro ty, kteří karate tak pravidelně nesledují, je organizace WKF jedinou organizací karate, která je uznávána mezinárodním olympijským výborem a pod jejíž hlavičkou můžete karate sledovat na OH 2020.

Tohoto turnaje se zúčastnil v barvách českolipského oddílu pouze Milan Zítko. Právě zmíněná kvalita soupeřů bylo to, co ho do Ostravy lákalo. V kategorii Kata U21 (18-20 let) měl devět soupeřů z Čech, Slovenska a Maďarska. Souboj se slovenským závodníkem v prvním kole se ukázal jako klíčový vzhledem k dalšímu průběhu soutěže. Milan si s tím poradil výborně a nejtěžšího soupeře v cestě do finále vyřadil.

V dalších kolech absolvoval méně vypjaté souboje a předpoklad se tedy potvrdil. Ve finále Milan narazil na maďarského reprezentanta, se kterým prohrál 1:2 na praporky a bral tak stříbrnou medaili. Velice pravděpodobně by však bral zlato, kdyby v technicky obtížné pasáži nezaváhal ve stabilitě.

Zlato a bronz z Prahy

Mistrovství České republiky organizace JKA se zúčastnila větší skupinka závodníků z českolipského oddílu SHOBU Academy. Jana Drobečka a Jakuba Kolka doplnil hostující Filip Vít z mladoboleslavského oddílu TJ Auto Škoda. Všichni tři závodníci jsou v přípravě na Mistrovství Evropy ESKA, které se na konci měsíce uskuteční v Řecku.

Do sobotních bojů zasáhl jenom Filip Vít v kategorii „kata junioři". Bohužel však prohrál vcelku diskutabilně 2:3 na praporky a turnaj pro něj skončil.

Druhý den předvedli svůj um na tatami oba matadoři a dlouholetí reprezentanti Jan Drobeček a Jakub Kolek. V prestižní mužské kategorii se oba jednoznačně probojovali do semifinálové osmičky. I přes svoji evidentně zlepšující se formu, zůstal Kuba těsně za branou čtyřčlenného finále a odvezl si tak z Prahy páté místo.

Finálový souboj pak rozhodl o tom, že Honza letos bere bronz, stříbro potom Honza Steklý z děčínského Karatédo a zlato Adam Zdobinský z děčínského Sport Relaxu. Právě s Adamem tvoří Kuba i Honza již několik let družstvo a v tomto složení startovali kluci i letos. Potvrdili svoji formu před zmíněným mistrovstvím Evropy a získali pro barvy SHOBU Academy zlatou medaili.