Poprvé v novodobé historii Libereckého kraje (od r. 2001) byl ustaven a schválen samostatný „Výbor pro tělovýchovu a sport Zastupitelstva Libereckého kraje".

Za tento velice vstřícný krok vůči sportovnímu prostředí v LK je třeba poděkovat jak jednotlivým stranickým klubům, tak všem zastupitelům. Podpora tohoto kroku byla téměř stoprocentní ze 44 zastupitelů ustavení výboru podpořilo 42 zastupitelů.

Nový výbor je personálně složen z převážné části členů bývalé sportovní komise a doplněn zástupci, které nominovaly jednotlivé stranické kluby a má celkem 15 členů. Předsedou výboru byl schválen Ing. Vladimír Boháč, zastupitel za SLK a předseda Krajské organizace ČUS LK, místopředsedou pak Ing. Karel Kapoun (za ČSSD).

Ustavení samostatného Výboru pro tělovýchovu a sport navazuje na již dříve schválenou „Strategii podpory sportu v Libereckém kraji v letech 2014 2016", která vymezuje základní oblasti podpory sportu v Libereckém kraji a výši jejich podpory.

Uvedenými kroky se Liberecký kraj dostal na čelné místo v systémové podpoře sportu v rámci ČR a praktickými závěry tak navazuje, reaguje a hlavně řeší problematiku, která byla předmětem nedávno provedeného šetření problematiky ve sportu agenturou SANEP.

Výbor pro TVS bude pro zastupitelstvo kraje připravovat materiály týkající se sportu a jeho financování a ročně by měl hospodařit s částkou cca 30 mil. Kč rozdělenou půl napůl na tzv. přímou podporu a na dotační podporu (granty).

Právě v těchto dnech již nový výbor řeší žádosti v rámci dotačního programu na r. 2015.

Ing. Vladimír Boháč, zastupitel Libereckého kraje, předseda Výboru pro tělovýchovu a sport