Den po krajském mistrovství dorostu, juniorů a dospělých měly žákovské kategorie Libereckého kraje dostaveníčko v Jičíně. Medaile se rozdělovaly v kategoriích mladšího a staršího žactva.

Tyto kategorie se v poslední době staly chloubou českolipské atletiky, což tyto přebory jen potvrdily. Po éře Veroniky Süssnerové, Hynka Bárty nastupují nová jména, která potvrzují dobrý směr, kterým se oddíl ubírá.

Po zdařilých sobotních závodech v České Lípě, byly v neděli k vidění v Jičíně díky místním pořadatelů opět dokonale uspořádané závody, okořeněné navíc výbornými výkony.

V mladších žákyních excelovala opět Ivana Reicheltová. Ta v závodě vylepšila tři oddílové rekordy. Ve výšce výkon 151cm přesvědčivě stačil k vítězství. Ve vrhu koulí sice výkon 9,53 m stačil pouze na druhé místo, ale znamenal již po druhé překonání oddílového rekordu drženého předtím Veronikou Süssnerovou. Druhé místo na 60 m př. ozdobil opět oddílový rekord v hodnotě 9,87 s. Druhé místo potom Ivana připojila se svými kolegyněmi Janou Kulíkovou, Patricií Malou a Kristýnou Čechlovskou ve štafetě 4x 60 m.

Jana Kulíková byla největším překvapením soutěže a připojila dvě prvenství v bězích na 300 m a 800 m mladších žákyň. Třetí místo přidala ve vrhu koulí Patricie Malá. Tentokrát se činili i mladší žáci a Jan Hlavatý získal přebornický titul v běhu na 1500 m a Jindřich Dvoran přidal stříbro na osmistovce.
Ve starší kategorii bylo důvodů k radosti ještě více.

Patrik Stupka vyhrál osobním rekordem hod oštěpem výkonem 40,08 m a druhý skončil v běhu na 1500 m. V běhu na 800 m zvítězila s přehledem Tereza Hrochová před Janou Trčovou. Ve sprintu na 60 m urvala vítězství pro sebe Petra Bracháčková (8,07 s) těsně před Šárkou Kalvovou (8,19 s). Šárka si zaběhla osobák, ale hned v další disciplíně 100 m překážek vylepšila velmi kvalitní oddílový rekord a výkonem 15,85 s si doběhla opět pro stříbro.

To přidala následně i v běhu na 150 m a stala se rovněž jednou z nejúspěšnějších účastnic přeboru. Zvlášť když k tomu přidáme vynikající výsledek štafety 4x 60 m. Ta ve složení Petra Bracháčková, Natálie Kozáková, Šárka Kalvová a Michaela Sejkorová suverénně zvítězila a časem 30,76 s navíc o téměř 1 s. vylepšila oddílový rekord. Zaběhnutý čas by vloni stačil na stříbro z mistrovství republiky. V září do této štafety vkládá oddíl velké naděje při letošním mistrovství republiky žactva.

Dokonalé výsledky

Do výčtu úspěchů nesmíme zapomenout přidat bronz Jany Trčové ve velmi kvalitním běhu na 300 m v osobním rekordu 43,18 s, bronz štafety 3x 300 m (Trčová, Hrochová, Bendová) a úspěchy posil českolipského družstva Terezy Rejzkové a Kateřiny Valentové, které ve výšce obsadily první dvě místa za 164 cm a 158 cm, 3. místo Kristýny Wágnerové v disku (všechny z Jablonného v Podještědí) a 3. příčku Martiny Kostenkové ze Cvikova v hodu oštěpem.
Nutno ještě dodat, že jeden z nejlepších výkonů předvedl Petr Šimon z Jablonného ve skoku vysokém, který zvítězil výkonem 180 cm. Trenér Petr Kopřiva má na výšku asi patent.

Trenéři Gustav Süssner, Milan Németh a Tereza Musilová byli naprosto spokojení s výkony a výsledky a ve středu povedou starší žákyně k dalšímu souboji s Liazem Jablonec a dalšími krajskými týmy ve 2. kole krajského přeboru družstev. Závod hostí Turnov a českolipské družstvo chce definitivně potvrdit postup na mistrovství Čech.

Gustav Süssner