Triatlon v Kytlicích se za svou téměř třicetiletou historii stal legendou mezi triatlony a dalšími sportovními akcemi v Lužických horách a je vyhledávaný u zkušených triatletů i amatérských sportovců. „Všechny kategorie mají stejnou trať: absolvují půl kilometru plavání v koupališti, jehož voda je i po horkých dnech velice osvěžující a pro Kytlice přímo typická," říká Jan Šmíd z klubu SKI Polevsko, který závod pořádá společně s TJ Kytlice.

Druhou disciplínou je kolo s členitou a rychlou šestnáctikilometrovou trasou pro horské či trekové kolo, která se vlní po silničkách a lesních cestách Lužických hor. Na závěr běh, který je právem považován za lahůdku, nejkrásnější a nejtěžší část triatlonu. Okruh měří 7 km přes kopce, lesy, louky a pastviny. Kdo si netroufne zdolat celou trať sám, má možnost využít start v družstvu.

Centrem závodu jsou malebné Kytlice se svým hřištěm a lesním koupalištěm. Prezentace proběhne v prostoru kytlického hřiště od 8:30 do 10 hodin. Start ve dvou vlnách je naplánován na 10:00 a 10:20. V rámci závodu proběhne přímo v prostoru hřiště TJ Kytlice slavnostní vyhlášení vítězů seriálu Lužický horal zakončené závěrečným koncertem pro závodníky, diváky a účastníky seriálu.

On-line přihlášky jsou otevřeny od června do 4. srpna za zvýhodněné startovné. Z předem zaregistrovaných a zaplacených přihlášek budou po vyhlášení losovány 2 víkendové pobyty pro dvě osoby v penzionu Mlékárna v Kytlici. Více informací o závodě a termíny dalších akcí najdete na www.skipolevsko.cz

Lužický horal• Premiérový ročník outdoorového seriálu Lužický horal je určený všem sportovním nadšencům.
• Jde o sérii šesti netradičních závodů v přírodě v okolí Nového Boru, které kombinují zimní i letní aktivity: běh, běh na lyžích, kolo, duatlon, triatlon a plavání.
• Všechny akce spojuje atraktivní prostředí Lužických hor. První akcí byl v lednu Klíčový běh v Novém Boru, srpnový Kytlický minitriatlon je závěrečným závodem seriálu.