Dostatek sněhu z minulých dnů vykouzlil na Polevsku pohádkovou atmosféru, kterou si vychutnali nejen závodníci, ale i běžní běžkaři bez závodních ambic, kteří zavítali do okolí Polevska.

Padesát závodníků na startu

Na start tradičního závodu se postavila padesátka závodníků z Českolipska, Děčínska, Liberce i sousedního Německa. Nejdříve se na trať vydaly nejmenší děti, které absolvovaly okruhy od 100 m.

Přesně v půl jedenácté byl připraven ke startu závodník s číslem 1 Jan Doubek z domácího oddílu a obhájce z tří loňských ročníků. Závodní pole borců se postupně rozprostřelo v půlminutovém intervalu na pětikilometrový okruh, který zavedl závodníky přes kytlické pastviny lesem na Polevský vrch, odkud bylo možné shlédnout dominantu Klíče, Ralsko či zamlžený Ještěd. Poté se lyžaři sklouzli po louce k silničce spojující Polevsko s Práchní a zpět táhlým stoupáním k vleku za odbíjení zvonů z věže polevského kostela.

Ještě několik zatáček, prudký sjezd známým „esíčkem“ a pětikilometrový okruh se uzavřel. Muži a veteráni ho absolvovali celkem třikrát, ženy a starší dorostenci po dvou a jeden okruh čekal na mladší dorostence a starší žáky. Mezitím, co závodníci bojovali na trati o Zlatou lyži, proběhlo vyhlášení nejmenších závodníků a závodnic.

Marek byl nejrychlejší

Intervalový start nechává překvapení o vítězi. Až do samotného konce není jasné, kdo se stane vítězem. Nejrychlejším závodníkem se stal Ondřej Marek z Liberce, jehož jméno bude zdobit pozlacená ski. Při vyhlášení na stupních vítězů pomyslně převzal zlatou lyži, symbol tohoto závodu, od Jana Doubka, který skončil na třetím místě. Stříbro putovalo rovněž do Liberce pro Petra Urbánka.

Mezi muži do 59 let se na prvním místě umístil Jiří Novotný, druhý skončil Milan Spurný a bronz si odnesl Ladislav Minář z domácího SKI Polevsko.

Kategorii veteránů opět opanoval František Dvořák ze Cvikova, Rudolf Špaček (SKI Polevsko) skončil na druhém místě a Karel Dvořák ze Skalice, a pořadatel známých cyklistických závodů ze Skalice, obsadil třetí místo.

První ženou se stala Věra Utínková, za ní Markéta Pilná (obě SKI Polevsko) a bronzovou medaili si odnesla Jana Novotná.

Seriál závodů v běhu na lyžích se přehoupl do druhé poloviny. Již tuto sobotu od 10 hodin čeká na závodníky nejslavnější a nejtěžší závod v Lužických horách Lužická 30.

Jan Šmíd