Právě tento tým se řadí mezi kandidáty v boji o finále a tím pádem i možnost usilovat o českou nejvyšší soutěž. Domácí tým má zatím s celky z horních pater ligy velmi negativní bilanci, s Kladnem, Vinohrady a i Pardubicemi si připsal pokaždé porážku, i přesto se drží v lepší polovině průběžné tabulky.

Zatím jako jedinému týmu se podařilo posbírat všechny body s mužstvy, které jsou za Českou Lípou.

„Sbírat body s papírově slabšími týmy je velmi důležité, právě díky těmto bodům si můžeme s přehledem zajistit play off. Potřebujeme se vyhrát, spousta kluků v týmu se ještě hledá, máme problém se zakončením, občas děláme taktické chyby, ale neustále se zlepšujeme, to je velmi důležité. Věřím, že to nyní se Znojmem potvrdíme," hledá příčiny porážek s prvoligovými favority českolipský trenér Stožický. Právě příspěvek útočníků tým FBC potřebuje.

„Je to o zkušenostech, dát první gól, pak to půjde samo. Dost hráčů o tom zbytečně přemýšlí, a já věřím, že to v sobotu prolomíme! Na druhou stranu je dobré, že branky dávají všichni, nespoléháme se na jednotlivce, což je velká zbraň do play off," vidí výhody širokého kádru Stožický.

Z Lípy se body nevozí lehce

Znojmo je mužstvo s řadou osobností a individualit. Při pohledu na kanadské bodování je jasné, na koho se českolipský celek musí zaměřit.

Petr Sláma a Jakub Martínek si připsali dohromady již 32 kanadských bodů a mají prsty ve více než polovině vstřelených branek svého týmu. Důležitým faktorem úspěchu Znojma jsou i trenéři, reprezentační asistent Filip Vítek a jeho kolega, bývalý kapitán Znojma, dali mužstvu novou tvář.

„Znojmo jsme viděli jen na turnaji v Jindřichově Hradci, kde se představilo v neúplné sestavě s juniory, kteří nyní moc šancí v áčku asi nedostávají. Určitě si musíme dát pozor na Slámu a Martínka, podle statistik táhnou Znojmo. Je jasné, že jednobodová ztráta na vedoucí trio není náhoda. My jsme však doma, našim soupeřům se od nás body nevozí lehce, a i proto věřím, že vítěznou sérii natáhneme," přeje si českolipský kapitán Lukáš Mlejnek.

Právě tento dlouholetý kapitán FBC patří k základním stavebním kamenům českolipské obrany, která, až na výbuch s Vinohrady, funguje poměrně dobře a nebýt dvanácti obdržených branek, patřila by jasně k nejlepším.

Tvrdě, ale čistě

Důležitým faktem je i pohled na statistiku vyloučení: je až s podivem, že tento urostlý kádr je nejméně vylučovaným mužstvem v soutěži.

„Snažíme se hrát tvrdě, ale čistě. Výhoda je ta, že první ligu pískají kvalitní rozhodčí, kteří dokážou rozpoznat tvrdé a čisté zákroky. Nebýt emocí na Vinohradech a trochu zbytečným vyloučením v Pardubicích, měli bychom asi jen 10 trestných minut," hledá důvody trochu nečekaného prvenství v soutěži fair play kapitán Mlejnek.