Bude to lítý boj. Ba dokonce, nadneseně řečeno, válka!

Stejně nebo podobně se k nadcházejícímu čtvrtfinále play-off 1. ligy florbalu mezi Českou Lípou a jejím severočeským rivalem z Ústí nad Labem vyjádřili někteří hráči a funkcionáři obou klubů. A především pak zdůraznili, že se na tuto bitvu všichni, včetně fanoušků, velmi těší!

Nikdo z nich ale zatím neví, jak dlouho tato prestižní série potrvá, respektive kolik dílů vlastně tento seriál bude mít. Hraje se na tři vítězné zápasy, takže minimálně tři, maximálně pět. Jisté je pouze , že první dva duely se odehrají v českolipské sportovní hale, a to dnes od 19 hodin a hned v neděli, kdy mač začíná v 16.00.

Šest dní nato se oba aktéři přesunou do města na Labi, kde mezi sebou svedou třetí měření sil. Právě v sobotu 12. března večer může být o postupujícím rozhodnuto.

Zda tomu tak opravdu bude či ne, to napoví již úvodní dvě bitvy.

Překvapivé dvojice

Česká Lípa obsadila po základní části soutěže čtvrtou pozici, a její regionální rival z Ústí nad Labem skončil po 22 odehraných kolech na osmé příčce.

FBC BRZDY CZ Česká LípaRok vzniku klubu: 1998
Největší úspěch: 1. místo v základní části ročníků 2013/ 2014 a 2014/2015, semifinále play-off, v němž vypadli až po 5. utkání se Startem Praha a Královskými Vinohrady pokaždé 2:3 na zápasy.
Nejproduktivnější hráči oddílu: Jakub Novák 34 (23+11), Tomáš Podrabský 34 (23+11), Milan Tichý 30 (20+10).
Průměr obdržených branek: Lukáš Chyna (5,60), Lukáš Mück (7,21).

Složení dvojic ve čtvrtfinále je pro mnohé fanoušky i funkcionáře překvapivé. Může za to nedělní rozlosování, resp. volba mužstev, jež se po základní části umístila lépe, než českolipský FBC: první Liberec si k cestě do semifinále zvolil sedmé Brno, druhé Svitavy si ukázaly na páté Kladno a třetí Znojmo si vybralo šestý Start98. A tak na Českolipské zůstal právě celkově osmý celek z Ústí nad Labem.

„Pro nás to bylo docela překvapení. Čekali jsme, že narazíme buď na Kladno či na pražský Start. Naše předpoklady byly takové, že si Ústí vybere už někdo před námi. Ale nestalo se, což jasně potvrzuje, že tým od Labe vždycky byl a stále je nepříjemným soupeřem pro každého," potvrzuje hrající manažer Štěpán Slaný.

Podle něj ústecký celek již dva roky zpátky vždy sebevědomě prohlašoval, že do čtvrtfinále play off chce pouze a jedině Českou Lípu. Ta však pokaždé volila jinak: poprvé si zvolila Svitavy, podruhé Brno, načež oba soky dokázala porazit v nejkratší možné době.

Florbal Ústí nad Labem zatím nedokázal přejít onu magickou čtvrtfinálovou hranici: v loňském dramatu, podobně jako Lípa, nestačil v pátém utkání na pražský Start, a tak čekání na vysněné semifinále musel odložit na letošní sezonu.

Kvalitní základna

Ústečané dlouhodobě sází na mládežníky, kteří se začínají prosazovat v mužském „áčku" a své schopnosti předvádějí i v juniorské extralize, kde po základní části obsadili druhé místo a ve čtvrtfinále si bez problémů poradili s Vítkovicemi. Díky tomu je nyní čeká volný víkend, a proto všechny síly mohou vložit do víkendových duelů proti Lípě.

„S mládeží ústeckého klubu se potkáváme delší dobu. Mají širokou základnu a tamní mladí hráči se začínají čím dál více prosazovat v elitním týmu. Kolstrunk, Štorek, Kužel nebo Kühnel jsou výborní hráči, kteří často rozhodují zápasy i v první lize mužů," upozorňuje trenér Jiří Stožický a nabádá ke zvýšené opatrnosti.

Co může o postupu rozhodovat? Reálnou výhodou pro domácí mohou být zkušenosti. Většina florbalistů českolipského kádru v minulosti již absolvovala náročné bitvy v play-off, matadoři (Slaný, Marhan, Motejzík, Procházka, Vnuk, Mück) odehráli i v nejvyšší soutěži řadu sezon. A je tu také střední generace: Mlejnek, Jirsa, Novák, Tichý.

Florbal Ústí nad LabemRok vzniku klubu: 2013
Největší úspěch: 5. místo v základní části ročníku 2014/2015. V play-off vypadli ve čtvrtfinále se Startem Praha 2:3 na zápasy.
Nejproduktivnější hráči oddílu: Viktor Kopecký 40 bodů (20+20), Jakub Kolstrunk 30 (15+15), Vladimír Štorek (25 (14+11).
Průměr obdržených branek: Tomáš Hlava (5,70), Milan Stránský (6,06).

„Na sérii proti klukům z Ústí se hodně těšíme. Konečně se s nimi po čtyřletém působení v první lize setkáme ve vyřazovací části. Věříme, že všechny zápasy budou mít specifický nádech," říká opora zadních řad Milan Tichý. Na otázku, s jakou taktikou jeho mužstvo do duelů půjde, odpovídá: „My se musíme soustředit především sami na sebe. Musíme hrát na všech postech důrazně a koncentrovaně. Chceme se odvděčit fanouškům za ty nepříliš dobré výkony, které jsme v posledních týdnech předváděli."

Podle ohlasů fanoušků, hráčů a funkcionářů obou klubů lepší varianta, než právě konfrontace FBC Česká Lípa vs. Florbal Ústí nad Labem, ani být nemohla. Kluby jsou od sebe vzdáleny 60 kilometrů, což dává takřka stoprocentní jistotu, že sportovní haly v Lípě a v ústecké Slunetě budou zaplněny.

„Na válku se těšíme"

„Na tuto válku se těšíme ať už z důvodu, že Lípě máme co vracet, ale také, že to je podle mého názoru nejvyrovnanější a nejzajímavější dvojice. Věřím, že jak u nich, tak i u nás bude plný dům a že naši fanoušci nás poženou kupředu vstříc semifinále!" věří kapitán ústeckého mužstva David Stummer.

Vstupné je zdarma

Vedení českolipského klubu bude tradičně vypravovat autobusy pro fanoušky. „Oba kluby se mohou opřít o výbornou diváckou kulisu, i když trochu větší výhodu má v tomto směru soupeř. Domácí zápasy hraje v lepší hale, kam se vejde pohodlně přes tisíc diváků, naopak my se musíme uskromnit. Ale na druhou stranu zaplněná dvorana slibuje vždycky výbornou atmosféru," srovnává oba kotle Slaný a připomíná, že na všechny zápasy play-off je vstupné v Lípě zcela zdarma.

Série hraná na tři vítězné zápasy začíná v českolipské sportovní hale dnes od 19 hodin, druhý mač je na programu v neděli v 16.00 na stejném místě.

Kdo ze soupeřů si vybuduje lepší pozici pro odvety, jež jsou na programu za týden v Ústí?

„Čtvrtfinálová série bude těžká pro obě mužstva"

Viktor Kopecký.Je zcela jasně nejproduktivnějším hráčem svého týmu po základní části 1. ligy florbalistů. Viktor Kopecký, kvalitní útočník A-mužstva z klubu Florbal Ústí nad Labem, nasbíral v odehraných 17 zápasech 40 kanadských bodů (20 gólů+20 nahrávek). V krátkém rozhovoru pro Deník sám přiznal, že si střelecky věří i před nadcházejícími duely play-off.

Viktore, dnes začíná čtvrtfinále 1. ligy s Českou Lípou. Jak jste na něj připraveni, jak se těšíte?

Připravovali jsme se na to poctivě a těšíme se hodně. Je to vrchol sezony. Navíc se jedná o severočeské derby, takže to bude mít pořádný náboj. Všichni doufáme, že to pro nás dobře dopadne.

Česká Lípa vás letos dvakrát porazila, asi to bude hodně těžká série, že?

To určitě, ale bude těžká pro oba týmy. Hráčská kvalita a potenciál jsou na naší straně, oni mají zase spoustu starších a velmi zkušených hráčů. Uvidíme až na hřišti, co bude hrát větší roli.

Jaký je podle vás recept k úspěchu v derby?

Důležité bude udržet koncentraci po celý zápas a nevypadnout v určitých pasážích ze hry. Jsme na to ale velmi dobře připraveni, viděli jsme video, hru Lípy máme rozebranou do detailů. Také bude důležité proměňovat všechny šance, které se naskytnou.

To bude práce především pro vás jako nejproduktivnějšího hráče Ústí. Tým bude spoléhat hlavně na vaše góly…

To je pravda, vím, že nikdo jiný asi tolik branek dávat nebude. Měl bych tým svými góly táhnout, proto vyvíjím na sebe v tomto ohledu velký tlak.

Derby bude z obou stran ostře sledované, věříte, že ho bude sledovat i hodně diváků?

V Lípě bude určitě plno, mají menší halu a takových tři sta lidí asi dorazí. My asi nebudeme mít plnou Slunetu, ale kdyby přišly čtyři stovky diváků, bylo by to super.

Začínáte venku, jaký je cíl?

Chceme vyhrát první zápas a pak se uvidí. Ale i kdyby byl po venkovních zápasech stav 1:1, byl bych také spokojený.

1. zápas čtvrtfinále: dnes od 19.00 v České Lípě
2. zápas čtvrtfinále: zítra od 16.00 v České Lípě
3. zápas čtvrtfinále: sobota 12. 3. od 18.00 v Ústí
4. zápas čtvrtfinále: neděle 13. 3. od 20.00 v Ústí

Radek Valetna, FBC, Pavel Přibyl